Aarhus Universitets logo
English
Du kan abonnere på nyhedsbrevet "Nyt fra DCE". Det orienterer om nye rapporter og andre publikationer fra DCE og om ny forskning og viden om naturen og miljøet i dansk, grønlandsk og europæisk sammenhæng. Tilmeld dig Nyt fra DCE.
Klimaforandringer rammer naturen – men naturen kan gemme på løsninger, som imødegår effekterne af ændringer i miljø og klima, viser ny nordisk forskning.
Udkast til NOVANA-rapporterne for 2021 er i dag den 19. januar blevet fremlagt for en række interessenter, og de foreløbige rapporter er oversendt til kommentering i Miljøstyrelsen.
Både dieselbiler og brændeovne af ældre dato kan i det nye år blive omfattet af forbud i København. Det kan spare menneskeliv og millioner, viser nyt notat.
Nyt studie viser, hvilke typer blomsterpollen danske honningbier indsamler hen over året.
Til næste år kan kommuner kræve gamle personbiler med dieselmotorer ud af de eksisterende miljøzonebyer. Nye beregninger viser effekter af at udvide denne mulighed for miljøzoner i mindre byer.
Havørne, fugleinfluenza og oliering af æg har bidraget til en nedgang i bestanden af skarver.
Bunddyr og planter i de indre danske farvande kan nu ånde noget friere end tidligere i år.
Trods voldsomt iltsvind i begyndelsen af efteråret er der kommet mere ilt i de havområder, som tidligere gispede efter vejret.
Ny rapport viser veje til at opfylde EU’s biodiversitetspolitik og samtidig gavne klima, vandmiljø og drikkevandsinteresser.
Iltsvindet er lige nu særlig intenst i det sydlige Lillebælt og i flere af de østjyske fjorde, hvor der er blevet konstateret iltfrie forhold. Det samlede areal berørt af iltsvind i de indre danske farvande er steget signifikant siden 2010.
Den seneste iltsvindsrapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) ved Aarhus Universitet viser, at iltsvind påvirker en stadig større del af vores farvande. Seniorrådgiver Jens Würgler Hansen er bekymret for, at vi i Danmark har accepteret iltsvind og ikke forstår, at forholdene bliver stadig dårligere i visse områder af vores farvande.
Det er nødvendigt at reducere kvælstoftilførslerne for at nå god økologisk tilstand i kystvandene omkring Danmark. Forskere har sat prisen i en ny rapport.
Iltsvindet er lige nu særlig intenst i det sydlige Lillebælt og i flere af de sydøstjyske fjorde, hvor der er blevet konstateret iltfrie forhold. Der er observeret døde bunddyr og fisk lokalt i Limfjorden og Smålandsfarvandet samt registreret frigivelse af giftig svovlbrinte fra bunden flere steder.
Nye beregninger viser, at der er millioner at spare med skærpede miljøzoner for biler og forbud mod gamle brændeovne i områder med fjernvarme eller naturgas.
Årsberetningen fortæller om den brede vifte af forskningsbaseret rådgivning, overvågning og forskning inden for miljø og natur fra Aarhus Universitet.
Udledningen af luftforurenende partikler er faldet betragteligt gennem de se seneste årtier. Forskernes analyse af den tidslige variation af partikelforurening i de danske storbyer viser at kemiske reaktioner i luften bidrager til højere antal partikler, når der er meget sollys.
Et omfattende arbejde med at undersøge belastningen af næringsstoffer – kvælstof og fosfor – i Danmark i år 1900 dækker både landbrug, klima, hydrologi og punktkilder.
Prototype-modellen MetalStat er i første omgang udviklet til at estimere forekomsten af metaller i vandløb.
Antallet af ulve i Danmark vil formentlig øges i de kommende år. Dette skyldes, at flere ulve indvandrer hvert år, samt at fire hunulve blev født i landet i 2021.
Området med mørk is langs kanten af Grønlands indlandsis er steget over de seneste 20 år, hvilket har ledt til en stigning i afsmeltningen i sommermånederne.
Forvaltere af ådale får nyt værktøj til planlægning og genopretning med fokus på biodiversitet.
I 2020 blev der ikke målt overskridelser af EU’s grænse- og målværdier i Danmark, mens hovedparten af WHO’s retningslinjer for luftkvalitet fra 2021 blev overskredet.
Hvordan skal man håndtere den nærmest eksplosive vækst af de fredede bramgæs i lufthavne, på marker og i forvaltningsarbejdet? Forvaltningen af de mange gæs bliver omdrejningspunktet for en temadag 8. marts.
Vilde dyr, planter og svampe er ikke tilfældigt fordelt i den danske natur. Ny rapport beskriver levestederne for truede arter og giver digitalt overblik på nettet.
En række nye rapporter fra natur- og miljøovervågningsprogrammet NOVANA giver et billede af natur- og miljøtilstanden i Danmark for 2020.
Side 1 af 21