Aarhus Universitets segl

Nr. 739: Emission Inventory for Fugitive Emissions in Denmark

Plejdrup, M.S., Nielsen, O.-K. & Nielsen, M. 2009: Emission Inventory for Fugitive Emissions in Denmark. National Environmental Research Institute, Aarhus University, Denmark. 47 pp. – NERI Technical Report no. 739.

Sammendrag

I 2007 var den samlede danske emission af drivhusgasser 66.641 Gg kuldioxid (CO2) -ækvivalenter. Heraf er 496 Gg CO2-ækvivalenter, svarende til knapt 1 %, flygtige emissioner. Størstedelen af de flygtige emissioner i Danmark udledes som CO2 (74 %) fra flaring af olie og gas. Den største kilde til flygtig emission af metan (CH4) er udvinding af olie og gas i Nordsøen, raffinering af olie og lastning af skibe både offshore og onshore. Lattergas (N2O) kommer hovedsageligt fra flaring (afbrænding af olie og gas uden nyttiggørelse men af tekniske og sikkerhedsmæssige årsager) offshore i forbindelse med udvinding af olie og gas i Nordsøen og på de to danske raffinaderier.

Udover drivhusgasserne CO2, CH4 og N2O dækker opgørelsen af flygtige emissioner også luftforureningskomponenterne kvælstofilter (NOx), kulilte (CO), flygtige kulbrinter – andre flygtige organiske forbindelser end metan (NMVOC), svovldioxid (SO2), dioxin, fluoranthen og partikler. Flaring i Nordsøen og på raffinaderierne er den største kilde til flygtig emission af SO2, NOx, dioxin og CO. Flygtige emissioner af NMVOC stammer hovedsageligt fra udvinding af olie og gas, lastning af skibe, transmission og distribution af olie og i mindre grad gas, samt fra flygtige emissioner fra tankstationer. Partikelemissionen som indgår i opgørelsen af flygtige emissioner stammer alene fra lagring af fast brændsel (kulbunker).

I overensstemmelse med Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) guidelines er flygtige emissioner (sektor 1B) inddelt i fire under-sektorer der omfatter emissioner fra fast brændsel (1B1c), fra olie (1B2a), fra gas (1B2b) og fra afblæsning (venting) og flaring (1B2c). I den danske emissionsdatabase er aktiviteterne lagret på SNAP-niveau (Selected Nomenclature for Air Pollution), og emissionerne estimeres og aggregeres efterfølgende i overensstemmelse med rapporteringsformaterne.

Emissionsopgørelsen er baseret på data fra et antal dataleverandører og et sæt emissionsfaktorer. Den generelle metode til at estimere en emission er ved at multiplicere en aktivitet med en emissionsfaktor. Datagrundlaget og de anvendte metoder for flygtige emissioner er gennemgået på under-sektorniveau i denne rapport. Emissionerne er beregnet for årene 1990-2007 i overensstemmelse med rapporteringskravene. Desuden er der lavet fremskrivning af emissionerne for årene frem til 2030. Fremskrivningen af flygtige emissioner er baseret på prognosen for produktion af olie og gas, den danske energifremskrivning og på ekstrapolation af historiske emissioner. Politiske beslutninger og tekniske fremskridt bliver inddraget i fremskrivningerne, hovedsageligt i relation til emissionsfaktorer.

For at gøre opgørelsen komplet er der identificeret områder til forbedring. Disse vil blive indarbejdet i fremtidige opgørelser i takt med at datagrundlaget bliver tilvejebragt. De fremtidige forbedringer dækker emissioner fra lagring af olieprodukter i tankanlæg og fra distribution af bygas, samt forbedring af opgørelsen for emissioner fra udvinding af olie og gas.


Hele rapporten på engelsk i PDF-format (1.6 MB)