Aarhus Universitets segl

Nr. 728: Danske plantesamfund i moser og enge – vegetation, økologi, sårbarhed og beskyttelse

Nygaard, B., Ejrnæs, R., Baattrup-Pedersen, A. & Fredshavn, J.R. 2009. Danske plantesamfund i moser og enge – vegetation, økologi, sårbarhed og beskyttelse. Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet. 144 s. – Faglig rapport fra DMU nr. 728.

Sammenfatning

I denne rapport præsenteres en metode til vurdering af eksisterende naturværdier i mose- og engområder ved en klassifikation af vegetationen i forvaltningsrelevante naturtyper ud fra sammensætningen af plantearter. Klassifikationsmodellen tager udgangspunkt i overvågningsdata fra delprogrammerne for terrestrisk natur og ferskvand i ”Det Nationale program for Overvågning af VAndmiljøet og NAturen” (NOVANA), kortlægningsdata fra den ”decentrale vand- og naturovervågning” (DEVANO) samt en database over danske vegetationstyper (DANVEG). Det samlede datasæt udgør mere end 13.000 prøvefelter, og modellen omfatter 17 plantesamfund, der så vidt muligt afspejler de § 3-beskyttede naturtyper og eng- og mosetyperne på Habitatdirektivets bilag I. Vi har valgt at inddrage sumpede bræmmer og amfibiske plantesamfund på overgangen mellem vand og land samt drænede kulturenge, urtebræmmer og fugtige brakmarker i modellen, de sidste fordi de er meget udbredte og findes i umiddelbar tilknytning til mere naturlige plantesamfund. Derimod er tørre naturtyper (heder, klitter og overdrev), skovbevoksede moser samt undervandsvegetation i søer og vandløb ikke inkluderet.

Da modellen er en floristisk model, der bygger på artslister, kan man foretage en direkte sammenligning mellem en ny artsliste og det referencedatasæt, modellen bygger på. Modellen kan anvendes til at forudsige, hvilket plantesamfund et givet ferskt lavbundsareal mest sandsynligt kan henregnes til. Således vil det blive muligt at vurdere, om der på et konkret naturareal befinder sig sårbare naturtyper, der kræver en særlig forvaltning som fx rigkær, der ikke tåler ekstra tilførsel af næringsstoffer eller en markant hævet vandstand.

Modellen implementeres i internetdatabasen www.danveg.dk, hvor man vil kunne indtaste nye artslister og få beregnet, hvilke plantesamfund de har størst floristisk lighed med. Modellens forudsigelser skal ikke ses som en facitliste, men som et støtteværktøj til at skabe et overblik over naturens tilstand i et konkret projektområde. Denne viden kan understøtte en vurdering af, hvorvidt der befinder sig beskyttede naturtyper, der er sårbare over for ændringer i miljøet og bidrage til en overordnet evaluering af, hvilke virkemidler og tiltag der er hensigtsmæssige på et givet areal under hensyntagen til de eksisterende naturværdier.


Hele rapporten i PDF-format (12.4 MB).