Aarhus Universitets segl

Nr. 718: DEVANO. Decentral Vand- og Naturovervågning. Programbeskrivelse 2009.

Bijl, L. van der, Boutrup, S. & Nordemann Jensen, P. (red.) 2009.

 

Sammenfatning

 

DEVANO-programmet (DEcentral VAnd og NaturOvervågning) understøtter miljømålsloven (Miljø- og Energiministeriet 2003) og er en væsentlig aktivitet i forbindelse med opfyldelse af forpligtigelserne i vandrammedirektivets operationelle overvågning og Natura2000-direktiver-nes behov. I DEVANO indgår 5 delprogrammer for henholdsvis søer, vandløb, kystvande, grundvand og naturtyper.

 

DEVANO-programmet tilrettelægges som et årligt program. DEVANO programbeskrivelsen for 2009 er udarbejdet med udgangspunkt i DEVANO-programmerne for 2007 og 2008 som en tilpasning af 2009-programmet.

 

Områderne, der indgår i overvågningen, er udpeget på grundlag af de administrative styrelsers opgørelse af overvågningsbehovene for målrettet overvågning ud over den, der gennemføres dels i NOVANA (Bijl et al. (red). 2007) og dels som specielle undersøgelser og videnopbygning relateret til natur- og miljøplanlægningen. Udpegningen af lokaliteter har fundet sted i et samarbejde mellem fagdatacentrene og miljøcentrene. Oversigt over de specifikke områder, der er omfattet af DEVANO, fremgår af bilag.

 

Formål

 

For vandområderne er formålet med DEVANO 2009 at fastslå tilstanden i områder, der er i risiko for ikke at opfylde miljømålene i 2015, samt medvirke til at identificere årsagerne til en evt. manglende målopfyldelse. Formålet med DEVANO 2009 for terrestriske naturområder er at kortlægge forekomsten af udvalgte terrestriske naturtyper.

 

Vandovervågningen

 

Som grundlag for de administrative styrelsers behovsopgørelser for vandovervågningen ligger bl.a. amternes risikovurdering af vandområder fra 2006, hvori det er opgjort, hvilke områder der er i risiko for ikke at opfylde regionplanernes miljømål i 2015. Overvågningen fokuseres mod de områder, for hvilke, der er behov for data.

 

Overvågningen vil som udgangspunkt omfatte vandområder udvalgt efter følgende generelle principper:

 

1. De målsatte vandområder der i risikovurderingen falder i følgende kategorier, jf. Vejledning fra Miljøstyrelsen nr. 9804, 2006 om Vurdering af vandforekomsters tilstand:

  - Ia: Det er muligt at gældende regionplanmål ikke nås, men der  mangler data til at vurdere dette tilstrækkelig sikkert.

  - Ib: Det er sandsynligt at gældende regionplanmål ikke nås, men hvor yderligere karakterisering og/eller overvågning er nødvendig for at iværksætte foranstaltninger.

 

2. De vandområder, hvor vanddistriktsmyndigheden vurderer, at der er sket en væsentlig tilstandsændring siden sidste tilstandsvurdering.

 

3. De vandområder, hvor tilstandsvurderingen er foretaget på data der er 5 år gamle eller ældre.

 

4. Overvågning af grundvand inddrages især i de områder, hvor grundvandet påvirker tilstanden af overfladevandet.

 

5. Ved udvælgelse af områder til grundvandsovervågning fokuseres på områder uden for Områder med Særlige Drikkevandsinteresser (OSD) og indvindingsoplande til almene vandforsyninger, hvor der i dag kun eksisterer begrænsede overvågningsdata. Der fokuseres særligt på vandløbsnære lokaliteter og terrænnære grundvandsforekomster.

 

Derudover er der anvendt specifikke udvælgelseskriterier for de enkelte vandtyper (vandløb, kystvande osv.).

 

Kortlægning af terrestriske naturtyper

 

DEVANO-programmets formål i 2009 for den terrestriske natur er i prioriteret rækkefølge kortlægning af habitatdirektivets naturtyper og arter med:

 

1. Kortlægning af artslevesteder, for hvilke der umiddelbart kan udarbejdes tekniske anvisninger for indsamling af levestedsdata.

 

2. Færdiggørelse af skovkortlægningen på de ikke-fredskovpligtige arealer.

 

3. Genbesøg på enkelte lokaliteter, hvor den eksisterende første kortlægning (2004-05 samt 2007) er utilstrækkelig som planlægningsgrundlag.

 

4. Færdiggørelse af kortlægningen af de terrestriske naturtyper, som blev påbegyndt i 2007 dvs. indlandsklitter på flyvesand (2310, 2320 og 2330), enekrat på heder (5130) samt klippetypen 8220.

 

5. Kortlægning af de væsentligste af de resterende 11 terrestriske naturtyper, der ikke er dækket af NOVANA overvågningen eller pkt. 2 og 4, vurderet på grundlag af truslerne mod de enkelte naturtyper.

 

Pkt. 5 omfatter stenede strande (1210, 1220), kystklinter (1230), de yderste dele af strandengene (1310, 1320), klittyper (2110, 2120, 2160, 2170), vandløbsbræmmer (6430) og nedbrudte højmoser (7120). Af de nævnte typer er det primært de nedbrudte højmoser, de tilgroede klittyper og i mindre grad vandløbsbræmmerne, der vil have højst prioritering i forhold til en mulig forvaltningsindsats.

 

Tallene i parentes angiver NATURA 2000 koden ifølge Habitatdirektivet.

 

Overordnet strategi

 

DEVANO er tilrettelagt så programmet inden for en periode på et år målrettet kan tilvejebringe den viden om tilstand, der er behov for i et givet område.

 

For hvert delprogram er der udarbejdet et basisprogram, som med et fast sæt af kvalitetselementer kan fastslå naturtypen/tilstanden af områderne omfattet af delprogrammet. Hvis der i den gennemførte risikovurdering er angivet påvirkninger, der vurderes at være afgørende for tilstanden, vil basisprogrammet kunne suppleres med parametre, der er indikative for påvirkningerne af det specifikke område.

 

Data indsamles og håndteres efter samme retningslinier som i NOVANA, dvs. i henhold til gældende tekniske anvisninger og med kvalitetssikring efter samme procedurer som i NOVANA.

 

 

 

Hele rapporten i pdf (705 kb)