Aarhus Universitets segl

NR. 712. Terrestiske Naturtyper 2007.Novana

 

Ejrnæs, R., Nygaard, B., Fredshavn, J.R., Nielsen, K.E.

& Damgaard, C. 2009: Terrestriske Naturtyper 2007. NOVANA. Danmarks

Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet. 150 s. – Faglig rapport fra DMU nr. 712.

Sammenfatning

 

NOVANAs naturtypeprogram har til formål at give et

repræsentativt billede af tilstand og udvikling i de terrestriske naturtyper på

Habitat­direktivets Bilag I samt beskrive sammenhænge mellem påvirkninger,

tilstand og udvikling. Denne viden skal bl.a. bruges til at vurdere

naturtypernes bevaringsstatus i Danmark der afrapporteres til EU hvert 6. år.

Vurderingen af bevaringsstatus baseres på indikatorer og kriterieværdier. Da der

endnu ikke foreligger en samlet liste over indikatorer og kriterier for

habitatdirektivets naturtyper, er der i årets rapport stillet skarpt på hvordan

de indsamlede overvågningsparametre kan bruges som

tilstandsindikatorer. 

 

Af de 45 terrestriske habitattyper der forekommer i Danmark, er 35 omfattet af NOVANA-programmet, heraf 18 lysåbne og 10 skovnaturtyper. For de 18 lysåbne naturtyper er overvågningen opdelt på intensive stationer som overvåges hvert år, og ekstensive stationer som overvåges en gang i programperioden (2004-2009).

 

I 2007 er de lysåbne, intensive stationer overvåget for fjerde gang, og knap halvdelen af de ekstensive overvågningsstationer er overvåget første gang. De intensive skovstationer der er udlagt for de 10 skovnaturtyper, er overvåget for første gang i 2007. Den ekstensive skovovervågning som skal sikre et repræsentativt billede af skovenes tilstand og udvikling, ligger uden for NOVANAs regi som en del af det nationale skovovervågningsprogram (NFI - National Forest Inventory) der udføres af Skov og Landskab, Københavns Universitet.

 

I den indikatorbaserede rapportering af naturtypeovervågningen i 2007 er der for hver naturtype foretaget en evaluering af de parametre der indgår i overvågningsprogrammet, med henblik på at identificere hvilke der er egnede som tilstandsindikatorer. Overvågningsparametrene omfatter bl.a. vegetationens sammensætning af arter, tilgroningsgrad, jordbundens indhold af fosfor, naturtypens kvælstofbelastning og forekomst af invasive arter. For de potentielle tilstandsindikatorer har vi undersøgt hvordan biodiversiteten i naturtypen repræsenteret ved et biologisk indeks baseret på indikatorarter responderer på den pågældende indikator.

 

På baggrund af fire års overvågningsdata kan det konkluderes at habitattypernes naturkvalitet generelt er påvirket negativt af eutro­fiering, tilgroning, afvanding og invasive arter samt for skovenes vedkommende også af fraværet af gamle træer og dødt ved. Årets rapport indeholder endvidere et fokuspunkt om klimaændringer i relation til naturen og overvågningen. 

 

 

 

Hele rapporten i pdf (10.6 MB)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

</BODY>