Aarhus Universitets segl

Nr. 813: Environmental monitoring at the Seqi olivine mine 2010.

Søndergaard, J. & Asmund. G. 2011: Environmental monitoring at the Seqi olivine mine 2010. Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet. 36 s. - Faglig rapport fra DMU nr. 813.

Sammenfatning

Det svenske mineselskab Minelco A/S (tidligere Seqi Olivine A/S) blev i 2005 givet en udnyttelsestilladelse til brydning af industrimineralet olivin ved Seqi i Niaqunngunaq (Fiskefjord) i Vestgrønland. Den første ladning olivin blev udskibet fra minen ved Seqi i slutningen af 2005. I slutningen af 2009 blev brydningen af olivin stoppet af økonomiske årsager og minen er pt. (i 2010) i en nedlukningsfase.

Inden minen åbnede, blev der i 2004 og 2005 udført baggrundsundersøgelser med det formål at bestemme den upåvirkede naturs tilstand, bl.a. ved at undersøge grundstofsammensætningen i lav, tang, blåmusling og fisk. Ved disse undersøgelser blev der ikke påvist nogen naturligt forhøjede grundstofkoncentrationer i disse organismer nær minen. Siden minen åbnede i 2005, har der hvert år været gennemført studier af miljøet i området for at følge påvirkningen fra minen under og efter minedriften. Denne rapport indeholder resultater af prøver indsamlet i 2010 og omfatter prøver af lav, tang, blåmuslinger og ulke.

Forhøjede koncentrationer af nogle grundstoffer, især krom (Cr) og nikkel (Ni), blev i 2010 observeret i lavprøver indsamlet i området. Disse lavprøver inkluderer lav transplanteret ind i Seqi området fra et uforurenet referenceområde det foregående år. Ved at anvende transplanteret lav er det muligt at få et mål for støvforureningen i det forgangne år. I 2010 blev der målt forhøjede værdier af Cr og Ni i transplanteret lav indenfor en distance på ca. 5 km fra minen. Dette viser, at der stadig sker en kontaminering med metalholdigt støv i området, som kan relateres til minedriften. Resultaterne for 2010 viser imidlertid også, at niveauerne generelt var lavere i 2010 i forhold til 2009, hvilket indikerer at støvspredningen er aftaget fra 2009 til 2010 som følge af stoppet af produktionen.

Koncentrationerne af Cr og Ni i blåmusling og tang nær minen faldt fra 2008/2009 til 2010 og er ikke længere signifikant forhøjede i forhold til koncentrationerne målt i området før minedriftens begyndelse. Dette indikerer en faldende kontaminering af det marine miljø. Der blev ikke målt nogen forhøjede værdier af grundstoffer i ulke i området.

Baseret på ovennævnte resultater kan det konkluderes, at støvspredning relateret til den tidligere minedrift stadig kan måles i Seqi området, men at deponeringsraten er faldet fra 2008 til 2010. Påvirkningen af det marine miljø er ligeledes aftaget og vurderes som ubetydelig for miljøet i Niaquungunaq fjordsystemet.

Hele rapporten i PDF-format (1,96 MB)