Elmeros, M., Viñas, M.M., Andersen, P.N. & Baagøe, H.J. 2011. Undersøgelser af pattedyrs brug af faunabroer på rute 18 ved Herning. En biologisk vurdering med anbefalinger til forbedringer og fremtidig praksis for faunabroer. Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet. 48 s. – Faglig rapport fra DMU nr. 839. http://www.dmu.dk/Pub/FR839.pdf
Store trafikanlæg har store effekter på faunaens muligheder for at udnytte alle levesteder i landskabet. For at minimere trafikanlæggenes barrierevirkning og fragmentering af landskabet anlægges faunapassager for at give dyrene mulighed for at krydse trafikanlæg. Eksperimentelle undersøgelser af faunapassagers effektivitet er ikke gennemført. Viden om faunaens brug af faunapassager er alene baseret på erfaringer med de tidligere anlagte passager. Derfor er det vigtigt at undersøge og opsamle viden om, hvordan eksisterende faunapassager fungerer.
Pattedyrs brug af tre nye faunabroer anlagt i 2006 over rute 18 Herning blev undersøgt over tre måneder i efteråret 2010 af Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet for Vejdirektoratet. Pattedyrenes brug af de tre faunabroer blev undersøgt med sandbede og fælde til levendefangst af små arter. Desuden blev aktiviteten af flagermus ved to af faunabroerne registreret med ultralydsdetektorer.
Ud fra disse undersøgelser samt tidligere danske og udenlandske undersøgelser vurderes faunabroernes placering og beplantningen på og omkring dem i forhold til at fremme dyrenes brug af faunabroerne. Endvidere sammenlignes resultaterne af en tre måneders overvågningsperiode mod en tolv måneders periode i forhold til at registrere, hvilke arter der bruger faunapassager, for at vurdere, hvor meget information om arters brug af passagerne, der mistes med en kortere overvågningsperiode. Endelig vurderes dimensioneringen af faunabroer i Danmark, og der opstilles anbefalinger for fremtidig dimensionering af faunabroer.
Undersøgelserne af pattedyrenes brug af de tre faunabroer ved Herning viste, at rådyr og ræv regelmæssigt krydsede alle tre faunabroer. Det laveste aktivitetsniveau for rådyr blev registreret på en faunabro, der er placeret i åbent agerland. Hare, grævling og mindre mårdyr blev registreret meget sporadisk. Halsbåndmus, almindelig spidsmus og dværgmus var de almindeligste arter. Andre små pattedyrarter (spidsmus og mus) blev registreret sporadisk. Det kunne ikke afgøres, om flagermusene krydsede vejen via faunabroerne i større grad end tilfældigt ved andre ledelinjer langs vejen.
To af de tre faunabroer ved Herning er placeret tæt på skov og andre naturområder. Den vestlige faunabro er derimod placeret i intensivt opdyrket landbrugsland og mangler korridorer og ledelinjer til naturområder og skov. Der er ingen væsentlige forstyrrelser fra andre infrastrukturanlæg eller bygninger i en 200 m bufferzone omkring alle faunabroerne. Beplantningerne på ramperne på de tre nye faunabroer ved Herning bør åbnes og bunddækket af træflis fjernes, så der kan dannes et naturnært og varieret vegetationsdække på de udyrkede mundingsarealer ved faunabroerne. Ved udlægning af sten- eller grusbunker ved passagerne kan der skabes en større mosaik af forskellige mikrohabitater, hvilket vil fremme flere forskellige mindre arters brug af faunabroerne, fx krybdyr, padder og krybende invertebrater.
Der var ikke væsentlig forskel på mellemstore og store pattedyrarters brug af de tre faunapassager ved Herning, Jyske Ås og Lillering. Derimod var der større aktivitet af små pattedyr på passagen ved Jyske Ås. Det skyldes formodentligt et mere udviklet og varieret vegetationsdække og flere egnede levesteder for de små arter på undersøgelsestidspunktet.
Faunapassager bør overvåges regelmæssigt som en del af driften af vejanlægget for at sikre, at passagerne fortsat anvendes af de arter, som de er anlagt for. Ved overvågning i 5 dage pr. måned af pattedyrs brug af to faunabroer og ti underføringer i de tre efterårsmåneder registreredes mere end 60 % af de mellemstore og store arter, der blev registreret ved en tolv måneders overvågningsperiode. Kun 49 % af de små pattedyrarter, der kunne registreres over tolv måneder, blev registreret i de tre efterårsmåneder. På faunabroerne blev der registreret over 90 % af de små pattedyrarter.
De tre faunabroer ved Herning og tidligere undersøgte faunabroer i Danmark vurderes at være for smalle til at kunne fungere som effektive passager for flere arter. Desuden bør der generelt være egnede faunapassager med kortere afstande imellem for at afværge barrierevirkningen af vejanlæg for pattedyr. På baggrund af de danske og udenlandske undersøgelser anbefales følgende for dimensioneringen for faunabroer i Danmark: