Nr. 799: Ellermann, T., Nordstrøm, C., Brandt, J., Christensen, J., Ketzel, M. & Jensen, S.S. 2010: Overvågningsprogrammet for luftkvalitet i danske byer (LMP). Resultater for 2009. Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet. 61 s. - Faglig rapport fra DMU nr. 799.
Rapporten præsenterer resultater for 2009 fra Overvågningsprogrammet for luftkvalitet i danske byer (LMP). Programmet, som udføres af Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) ved Aarhus Universitet, er baseret på målinger ved 9 målestationer placeret i de fire største danske byer og ved to baggrundsmålestationer udenfor byerne. Disse målinger kombineres med anvendelse af modelberegninger med DMU’s luftkvalitetsmodeller.
Formålet med programmet er at overvåge luftforurening af betydning for sundhed i overensstemmelse med EU’s luftkvalitetsdirektiver. I henhold til disse måles koncentrationer af svovldioxid (SO2) og partikulært sulfat (S), nitrogenoxider (NOx/NO2), partikelmasse (PM10 og PM2.5), benzen (C6H6) og toluen (C7H8), carbonmonooxid (CO), ozon (O3), bly (Pb), arsen (As), cadmium (Cd), kviksølv (Hg), nikkel (Ni) og polyaromatiske kulbrinter (PAH) i luften i danske byer samt udvalgte flygtige kulbrinter (VOC), der kan føre til dannelse af ozon. Rapporten beskriver udviklingen i koncentrationerne og vurderer kilderne til de enkelte stoffer. Endvidere anvendes målingerne til at vurdere om EU’s grænseværdier for luftkvalitet er overholdt og til at vurdere effekten af allerede gennemførte tiltag. Desuden tjener resultaterne som grundlag for vurdering af effekt af mulige fremtidige tiltag og som grundlag for en række videnskabelige undersøgelser, fx vurdering af små partiklers effekt på sundheden.
Der er fastsat grænse- og målværdier for flere af de målte stoffer. Grænseværdierne skal overholdes fra 2005 eller 2010. Frem til ikrafttrædelsestidspunktet er det tilladt at overskride disse grænseværdier indenfor en fastsat tolerancemargin, som løbende reduceres. En detaljeret beskrivelse af gældende mål- og grænseværdier og deres gennemførelse findes i en bekendtgørelse fra Miljøministeriet (Miljøministeriet 2010). Bekendtgørelsen er baseret på det 4. datterdirektiv om tungmetaller og PAH (EC 2005) samt det nye luftkvalitetsdirektiv vedtaget i 2008 (EC 2008). En af de væsentligste ændringer i det nye direktiv i forhold til det tidligere luftrammedirektiv og de tre første datterdirektiver (EC 1996, 1999, 2000 og 2002) er, at der stilles krav om målinger af de fine partikler (PM2.5), og at der er blevet indført grænseværdi for PM2.5, der skal overholdes i 2015.
De væsentligste konklusioner fra overvågningsprogrammet i 2009 er følgende:
Hele rapporten i pdf-format (2,70 MB)