Ellermann, T., Kemp, K., Brandt, J., Christensen, J., Ketzel, M. & Jensen, S.S. 2010: The Danish Air Quality Monitoring Programme. Annual Summary for 2008. Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet. 54 s. - Faglig rapport fra DMU nr. 752.
Rapporten præsenterer resultaterne for 2008 fra Overvågningsprogrammet for luftkvalitet i danske byer (LMP). Programmet, som udføres af Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) ved Aarhus Universitet, er baseret på målinger ved 11 målestationer hovedsageligt placeret i de fire største danske byer i kombination med anvendelse af modelberegninger med DMU’s luftkvalitetsmodeller.
Formålet med programmet er at opfylde de danske overvågningsforpligtelser i relation til EU’s luftkvalitetsdirektiver. I henhold til disse måles koncentrationer af SO2, NOx/NO2, PM10, bly, benzen, CO, ozon, arsen, cadmium, kviksølv, nikkel og polyaromatiske kulbrinter (PAH) i luften i danske byer. Derudover følges udviklingen i koncentrationerne og kilderne til de enkelte stoffer vurderes. Endvidere anvendes målingerne til at vurdere om EU’s grænseværdier for luftkvalitet er overholdt og til at vurdere effekten af allerede gennemførte tiltag. Desuden tjener resultaterne som grundlag for vurdering af effekt af mulige fremtidige tiltag og som grundlag for en række videnskabelige undersøgelser, fx vurdering af små partiklers effekt på sundheden.
Der er fastsat grænse- og målværdier for flere af de målte stoffer. Grænseværdierne skal overholdes fra 2005 eller 2010. Frem til da er det dog tilladt at overskride disse grænseværdier indenfor en fastsat tolerancemargin, som løbende reduceres. En detaljeret beskrivelse af gældende mål- og grænseværdier og deres gennemførelse findes i en bekendtgørelse fra Miljøministeriet (Miljøministeriet 2007). Bekendtgørelsen er baseret på EU-direktiverne (EC 1996, 1999, 2000, 2003 og 2005). En revision af luftrammedirektivet og de tre første datterdirektiver er blevet vedtaget i 2008 og det nye direktiv vil blive implementeret i 2008-2010. En af de væsentligste ændringer i det nye direktiv er, at der stilles krav om målinger af de fine partikler (PM2.5), og at der er blevet indført grænseværdi for PM2.5, der skal overholdes i 2015.
De væsentligste konklusioner fra overvågningsprogrammet i 2008 er følgende:
Hele rapporten i pdf-format (3,54 MB)