Aarhus Universitets segl

Nr. 782: SCREENING FOR KLORALKANER I SEDIMENT. RELEVANS FOR NOVANA

Larsen, M.M., Hjorth, M. & Sortkjær, O. 2010: Screening for kloralkaner i sediment. Relevans for NOVANA. Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet. 22 s. - Faglig rapport fra DMU nr. 782.

Sammenfatning

Kloralkaner er en gruppe af klorerede forbindelser med ca. 7.000 isomerer, og i denne screeningsundersøgelse er summen af små kloralkaner (SCCP 10-13 kulstofatomer) og summen af mellemstore kloralkaner (MCCP, 13-16 kulstofatomer) bestemt i sedimentprøver fra 10 marine og 10 sø lokaliteter. Kloralkaner indgår i EU’s vandrammedirektiv og er potentielt bioakkumulerbare. Der er meget lidt kendskab til deres forekomst i det danske vandmiljø. Denne screeningsundersøgelse skal kortlægge, om der er et potentielt problem i dansk område og danne basis for en vurdering af, hvorvidt SCCP bør indgå i den nationale overvågning af vandmiljøet.

På basis af anbefalingen om screening af kloralkaner fra ICES blev der analyseret for SCCP og MCCP i 20 sedimentprøver fra ferske og marine vandområder. Der blev fundet ens niveauer af SCCP i ferskvands- og marine sedimenter. Niveauerne var lave eller på samme niveau som udenlandske undersøgelser.

De fundne koncentrationsniveauer af SCCP var 20 gange lavere end niveauet, hvor der ikke forventes effekter (PNEC) og 5 gange lavere end kvalitetskravet (QS) for sedimenter fra EU’s factsheet og 25 gange lavere end det norske Forurensningstilsyns grænse mellem moderat og markant forurenet sediment (klasse II/III), fastsat ud fra samme intention som EU’s kvalitetskrav. Udenlandske undersøgelser har vist en sammenhæng mellem kloralkanindholdet og det organiske eller PCB-indhold i sedimentprøver, men dette blev ikke fundet for de danske prøver, og dermed er det ikke muligt at optimere udvælgelsen af potentielt forurenede steder ud fra eksisterende målinger af organisk indhold eller PCB i sediment, som ICES anbefaler.

 

Hele rapporten i pdf-format (3,22 MB)