Aarhus Universitets segl

Nr. 768: Emissionsopgørelser for anvendelse af opløsningsmidler i industri og husholdninger i Danmark

Fauser, P. 2010: Danish Emission Inventory for Solvent Use in Industries and Households. National Environmental Research Institute, Aarhus University, Denmark. 47 pp. – NERI Technical Report no. 768.

Sammendrag

Denne rapport beskriver den danske emissionsopgørelse for non-methan flygtige organiske forbindelser (NMVOC), N2O og CO2 fra anvendelse af opløsningsmidler i industrier og husholdninger, hvilket repræsenterer kildekategorierne 3A til 3D i den danske National Inventory Report (Nielsen et al., 2009). Metode, datakilder, aktivitetsdata, emissionsfaktorer og emissioner er vist for perioden 1985 til 2007. Endvidere er usikkerheder, QA/QC og kommende forbedringer beskrevet.

Indtil 2002 var den danske opgørelse baseret på spørgeskemaer, der blev sendt ud til udvalgte industrier og sektorer, med forespørgsel om forbrug af opløsningsmidler. I 2003 blev en ny metode taget i brug. Metoden er mere komplet, konsistent og transparent i forhold til inkludering af totale forbrugsmængder, antal kemikalier, emissionsfaktorer ved anvendelse af husholdningsprodukter og i industriprocesser samt med hensyn til detaljeringsgraden af modellen. Som udgangspunkt anvendes den detaljerede model som er beskrevet i UNFCCC Emission Inventory Guidebook (EMEP/CORIN-AIR, 2004). Her skal alle kemikalier inkluderes, eller i det mindste dem der udgør mindst 90 % af de totale NMVOC-emissioner fra anvendelse af opløsningsmidler. Hvert kemikalie opgøres separat eller som en gruppe af ensartede kemikalier, f.eks. glykolethere. Summen af emissioner af hver enkelt NMVOC er lig med de totale NMVOC-emissioner.

Kemikalier der indgår i opgørelsen, skal opfylde kriterierne beskrevet i EU-lovgivningens Solvent Directive (Directive 1999/13/EC): En flygtig organisk forbindelse (VOC) er defineret som en organisk forbindelse med et damptryk på 0,01 kPa eller mere, målt ved 293,15 K eller ved specifikke anvendelsesforhold. Dette resulterer i 33 kemikalier, hvoraf fem er grupper der udgør mere end 95 % of de totale NMVOC-emissioner.

Anvendelse af opløsningsmidler bidrager til ca. en tredjedel af de totale NMVOC-emissioner i Danmark i 2007, dvs. 27.940 tons, og repræsenterer 87.100 tons CO2-ækvivalenter, hvilket udgør 0.2 % af de totale danske CO2-emissioner. NMVOC-emissioner fra anvendelse af opløsningsmidler er faldet med 57 % i perioden fra 1985 til 2007. Anvendelse af ethanol, terpentin og propylalkohol giver de største emissioner.

Anvendelse af NMVOC bidrager relativt lidt i relation til CO2-emissioner, men i forbindelse med human sundhed og miljøspørgsmål som langtransport af persistente forbindelse er NMVOC-anvendelsen afgørende. Anvendelses- og emissionsmønstre er mangfoldige og komplekse, da NMVOC indgår i et utal af forbrugerprodukter og industriprocesser. Emissioner beregnes ud fra informationer om forbrugsmængder, hovedsagelig fra Danmarks Statistik (StatBank DK, 2008) og fra den nordiske database: Substances in Preparations in the Nordic Countries (SPIN). Aktivitetsdata og emissionsfaktorer er tillige fundet fra guidebogen (EMEP/CORINAIR 2004 og IPCC 2000) og fra kommunikation med industrier, brancheforeninger og relaterede institutioner i Europa.

N2O-emissioner blev inkluderet i opgørelsen første gang i 2005. N2O-anvendelse relateret til opløsningsmidler er primært til anaestesi og en mindre mængde anvendes i produktion af elektroniske komponenter og som drivgas. Der er en producent og fem distributører i Danmark. Den producerede mængde er fortrolig. Et pålideligt estimat for de totale N2O-emissioner i Danmark i 2007 er 119 tons.

Et fælles nordisk projekt vedrørende udveksling og forbedring af data og metoder for emissionsopgørelsen for anvendelsen af opløsningsmidler blev afsluttet i december 2008. Et vigtigt resultat var forbedring af emissionsfaktorer for husholdningssektoren. Disse forbedringer er inkluderet i rapporteringen af 2007-emissionerne. Et andet væsentligt resultat var en kobling af de mange kodetyper, der bliver anvendt i de forskellige rapporteringer, dvs. SNAP/CORINAIR, CRF/NFR, RAINS-/GAINS, NACE (industrial use) og Use Category (UCN). En kodekobling vil give en mere eksakt allokering af aktivitetsdata og emissionsfaktorer for enkeltkemikalier og produkter. Kodekoblingen er præsenteret i denne rapport, og det er planen at implementere den i den kommende rapportering af 2008-emissionerne.

 

Hele rapporten i pdf-format (2,3MB)