Aarhus Universitets segl

Nr. 764: Vandløb 2008. NOVANA.

Wiberg-Larsen, P. (red.) 2010: Vandløb 2008. NOVANA. Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet. 66 s. – Faglig rapport fra DMU nr. 764.

Sammenfatning

Den biologiske kvalitet – målt ved brug af Dansk Vandløbs Fauna Indeks (DVFI) - er ved 250 årligt undersøgte stationer forbedret siden 1994. Sammensætningen af smådyrsfaunaen indikerer, at flere og flere vandløb kan siges at være af god kvalitet med ingen eller kun svag menneskelig påvirkning (dvs. faunaklasse ? 5). I 2008 blev 54 % af stationerne bedømt således mod kun 42 % i 1994. Tilsvarende er der blevet færre vandløb med en dårlig tilstand. Forbedringerne skyldes primært en bedre spildevandsrensning ved offentlige renseanlæg og i et vist omfang forbedrede fysiske forhold som følge af en mere miljøvenlig vandløbsvedligeholdelse. Selvom de undersøgte vandløb ikke er repræsentative for danske vandløb, bekræftes den positive udvikling af regionale undersøgelser udført af de tidligere amter.

Koncentrationen af næringsstofferne kvælstof og fosfor i vandløbene er faldet siden 1989. Kvælstofkoncentrationen er i gennemsnit reduceret med ca. 39 %, fosfor med ca. 33 %. For kvælstof skyldes det mest en reduceret udvaskning fra de dyrkede arealer. Der er dog også sket store reduktioner i udledninger med byspildevand og fra dambrug (punktkilder), men disse forureningskilder er af relativ lille betydning. For fosfors vedkommende skyldes reduktionen primært en stor indsats med hensyn til spildevandsrensning i byområder og for virksomheder. Der er således sket et meget tydeligt fald i koncentrationen af fosfor i vandløb med udledninger af spildevand eller dambrug, mens der ikke ses nogen entydig ændring i vandløb i det dyrkede land. Koncentrationerne af kvælstof og fosfor er dog stadig henholdsvis 4-5 gange og 2-3 gange så høje som de, man finder i upåvirkede naturvandløb, målt som gennemsnit for hele landet.

Der ses tilsvarende tendenser for den beregnede samlede danske tilførsel af kvælstof og fosfor til havet for perioden 1990-2008. Reduktionen i kvælstof-, og især fosforudledningen, er dog endnu større, henholdsvis 47 og 69 % for den vandføringsvægtede koncentration, på grund af forbedret spildevandsrensning på store punktkilder (renseanlæg, virksomheder) med direkte udledning til havet. Udledningen fra land blev for 2008 beregnet til hhv. ca. 64.000 tons total-kvælstof og ca. 2.500 tons total-fosfor. Den relative usikkerhed på de beregnede udledninger er beregnet til 20-25 % og ca. 20 % for hhv. kvælstof og fosfor.

Til opgørelsen af kvælstofafstrømningen til kystvandene er anvendt et nyudviklet, standardiseret beregningskoncept. Det beregner en fuldt geografisk distribueret månedlig vand- og kvælstofbelastning af de forskellige kystvande for områder uden målestationer (umålte oplande). Beregningskonceptet (modellen) er som noget nyt testet på stationer, hvor der foretages målinger (målte opland). Modellen har på dette grundlag vist sig lovende, men overestimerer sandsynligvis kvælstofafstrømningen. Det er især tilfældet i Jylland vest for israndslinjen, hvor de hydrologiske forhold afviger betydeligt fra de, som findes i resten af Danmark. Modellen vil blive forbedret i de kommende år.

 

Hele rapporten i PDF-format (6,90 MB)