Aarhus Universitets segl

Nr. 759: Control of Pesticides 2008. Chemical Substances and Chemical Preparations

Teddy Krongaard 2009: Control of Pesticides 2008. Chemical Substances and Chemical Preparations. Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet. 25 s.- Faglig rapport fra DMU nr. 759.

Sammenfatning

Den analytisk kemiske kontrol af pesticidprodukter på det danske marked, der blev udført i 2008 af de danske myndigheder, er beskrevet i denne rapport. Prøver fra udvalgte grupper af bekæmpelsesmidler er blevet samlet fra markedet og analyseret for at verificere om det aktuelle indhold af de respektive aktivstoffer er i overensstemmelse med det deklarerede indhold. Grænsen for en accepteret afvigelse fra indholdet af aktivstof fra det deklarerede indhold er fastsat i bekendtgørelsen om bekæmpelsesmidler. Ud over kontrol af indholdet af aktivstof er de fleste af de indsamlede prøver kontrolleret for indhold af octylphenolethoxylater (OPEO) og nonylphenolethoxylater (NPEO). Industrien og de danske myndigheder har indgået en frivillig aftale om at udfase disse forbindelser fra alle dansk-solgte pesticidprodukter produceret efter juni 2000.

Fire forskellige grupper af produkter er inkluderet i den analytisk-kemiske kontrol, der blev udført af myndighederne i 2008:

  1. Herbicider indeholdende aclonifen, bromoxynil, ioxynil, fluazifop-P-butyl, fenoxaprop-P-ethyl og mesotrion.
  2. Fungicider indeholdende cyazofamid, fluazinam, pencycuron, prothioconazol, tebuconazol og terbuthylazin.
  3. Insekticider indeholdende alpha-cypermethrin og permethrin.
  4. Vækstregulatorer indeholdende paclobutrazol.

Der blev opnået tilfredsstillende resultater for alle undersøgte bekæmpelsesmidler. Indholdet af aktivstof i alle de analyserede prøver af disse bekæmpelsesmidler var indenfor den accepterede tolerance, der er fastsat i bekendtgørelsen om bekæmpelsesmidler.

Ingen af de undersøgte produkter indeholdt OPEO, men ét produkt indeholdt NPEO. Der blev dog ikke foretaget yderligere, da producenten allerede i 2005 orienterede Miljøstyrelsen om det pågældende produkt.

På fem produkter var indholdet af aktivstof kun deklareret i g/l og ikke i % som det ellers er krævet i bekendtgørelsen. På to etiketter var indholdet angivet i procent ikke korrekt, men dog deklareret korrekt i g/L. 

Hele rapporten i pdf format (1,5 MB).