Aarhus Universitets segl

Nr. 644: Arter 2006. NOVANA

Søgaard, B., Pihl, S. & Wind, P. 2007. Faglig rapport fra DMU nr. 644, 690 s.

 

Sammenfatning

 

Med igangsættelse af det Nationale program for Overvågning af VAndmiljø og NAtur (NOVANA) har Danmark fra 2004 fået en systematisk overvågning af naturtyper og arter omfattet af Habitatdirektivet og Fuglebeskyttelsesdirektivet.

 

I henhold til disse EU-direktiver er der udpeget et netværk af særlige beskyttelsesområder, kaldet ”Natura 2000”, som rummer arter og naturtyper, der har behov for beskyttelse inden for den Europæiske Union. For disse områder gælder det generelt, at de skal medvirke til at sikre og beskytte den biologiske mangfoldighed både på nationalt og europæisk plan ved at fastholde eller genoprette ’gunstig bevaringsstatus’ for de naturtyper og arter, som områderne er udpeget af hensyn til.

 

Delprogrammet for overvågning af arter i NOVANA har som sit primære formål at overvåge de enkelte arters udbredelse og bestandsstørrelse for at tilvejebringe et fagligt grundlag for at vurdere de enkelte arters bevaringsstatus og styrke den faglige baggrund for eventuelle foranstaltninger, der vurderes at ville kunne forbedre den enkelte arts bevaringsstatus.

 

Overvågningen af arter er foreløbigt fastlagt for perioden 2004-2009 og omfatter udvalgte plante- og dyrearter omfattet af Habitatdirektivet og fugle omfattet af Fuglebeskyttelsesdirektivet (ynglefugle og regelmæssigt tilbagevendende trækfugle) samt arter, hvor mere end 20% af den samlede bestand findes i Danmark (ansvarsarter).

 

I kapitel 3 fremlægges resultaterne af overvågningen i 2006 af arter omfattet af Habitatdirektivets Bilag II og IV med en vurdering af arternes tilstand. Overvågningen har omfattet et pattedyr (birkemus) og en sommerfugl (hedepletvinge), fire karplanter (enkelt månerude, gul stenbræk, fruesko og mygblomst) og en mosart (blank seglmos). For de fleste af disse arter udgør overvågningen en ´baseline´, som resultaterne af overvågningen i de kommende år kan sammenlignes med. Det er derfor ikke muligt at vurdere udviklingstendenser i udbredelse og bestandsstørrelse for disse arter.

 

For andre af de overvågede arter foreligger der data i tidsserier, som gør det muligt at belyse ændringer i udbredelse og bestandsstørrelse. Det gælder især for fire arter af karplanter på Habitatdirektivets Bilag II, som overvåges årligt under NOVANA. Fruesko og mygblomst er i 2006 registreret med det højeste antal blomstrende og vegetative skud i perioden. Frueskos forekomst er uændret, mens mygblomst i 2006 blev fundet på to nye lokaliteter i forhold til de to foregående år. Mygblomst har tidligere været registreret på de to lokaliteter. Enkelt månerude er registreret på én lokalitet i 2006 og med det næstlaveste antal skud i perioden. Gul stenbræk blev i 2006 registreret med det laveste antal blomstrende skud og på det laveste antal lokaliteter, fem, i perioden. Blank seglmos blev i 2006, hvor artens udbredelse blev kortlagt for første gang i perioden, fundet på 13 lokaliteter. Forud for kortlægningen i 2006 var arten kendt på fire lokaliteter. Fundene i 2006 er mere et udtryk for øget eftersøgningsaktivitet end det, at arten har spredt sig.

 

I kapitel 4 præsenteres resultaterne af amternes overvågning i 2006 af ynglefugle på Fuglebeskyttelsesdirektivets Bilag I. Arterne omfatter hvidbrystet præstekrave, sandterne, splitterne, fjordterne, havterne, dværgterne, sortterne og markpiber. Hvidbrystet præstekrave, sandterne, sortterne og markpiber er alle arter, som synes under forsvinden fra Danmark. Disse arter overvåges årligt under NOVANA. Sortterne er måske på vej til at stabilisere sig på et lavt niveau, mens de øvrige tre arter synes at fortsætte tilbagegangen.   Status for de danske ynglefugle er generelt godt kendt, og der findes i nogen udstrækning et sammenligningsgrundlag for at vurdere udviklingen i de overvågede arters bestandsstørrelse og udbredelse.

 

I kapitel 5 præsenteres resultaterne af Danmarks Miljøundersøgelsers overvågning af trækkende og rastende vandfugle. Denne overvågning har til formål at fremskaffe det faglige grundlag for en vurdering af status for de trækkende vandfuglearter, der er nævnt i et eller flere udpegningsgrundlag for områder udpeget efter Fuglebeskyttelsesdirektivet. En række tællinger er i øvrigt internationale og foretages på samme tid over hele Europa. I 2006 er der gennemført en reduceret midvintertælling, en optælling af kortnæbbet gås og bramgås i marts, knortegås, lille kobbersneppe og islandsk ryle i maj, en landsdækkende optælling af svingfjers­fældende vandfugle i august, grågås i september og svømmeænder i oktober. Danmark har siden 1965 deltaget i de internationale tællinger af vandfugle, og der findes for en række arter meget lange tidsserier, som NOVANA-tællingerne fortsætter.

 

Resultaterne af overvågningen af arter i 2006 vil, suppleret med de kommende års systematiske overvågning i NOVANA, bidrage til en vidensopbygning, som vil styrke det faglige grundlag for at sammen­ligne ændringer i arternes udbredelse og bestandsstørrelse. Dermed styrkes også det faglige grundlag for dels at vurdere arternes beva­ringsstatus, dels for at fastsætte målsætninger for bevaringsstatus.

 

Strategien i overvågningsprogrammet betyder, at først efter 6 år (2004-2009) er alle arter i programmet blevet overvåget. I 2009 vil der således være et nationalt overblik over de overvågede arter. Den oversigtlige konklusion på resultaterne af de arter, der blev overvåget i 2006, fremgår af kapitel 5.

 

Hele rapporten  i pdf-format (1.372 kB)