Aarhus Universitets segl

Nr. 638: Lægemidler og triclosan i punktkilder og vandmiljøet. NOVANA-Screeningsundersøgelse af det akvatiske miljø

Mogensen, B; Bossi, R; Kjær, J; Juhler, R; Boutrup, S. (2007). Danmarks Miljøundersøgelser ved Aarhus Universitet. Faglig rapport fra DMU nr. 638. 35 s.

 

Sammenfatning

Denne screeningsundersøgelse er foretaget som en del af det nationale overvågningsprogram for vandmiljøet og naturen (NOVANA). Screeningsundersøgelser af miljøfremmede stoffer indgår i strategien for inddragelse af nye stoffer i overvågningen og omfatter undersøgelse af nye stoffer i udvalgte matricer ved et begrænset antal stationer. Formålet med screeningsundersøgelserne er at give grundlag for en vurdering af relevansen af at inddrage de pågældende stoffer i overvågningen. Undersøgelserne er af begrænset omfang, og derfor kan de ikke bruges til at drage sikre konklusioner om stoffernes forekomst i miljøet.

 

I nærværende screeningsundersøgelse indgik tredive lægemidler til human og veterinær anvendelse, en lægemiddelmetabolit samt et biocid (triclosan) og en metabolit heraf. Lægemidlerne blev udvalgt blandt de mest almindeligt anvendte lægemidler.

 

Der blev udtaget prøver fra renseanlæg (tilløb, udløb og slam), vandløb (opland med svinebrug eller dambrug) samt drænvand og grundvand. I alt blev der analyseret 64 prøver.

 

I tilløb til renseanlæg blev der fundet 15 af de i alt 31 undersøgte lægemiddelstoffer. Heraf blev 13 også påvist i udløb. Fjernelsesgraden i renseanlæggene varierede fra stof til stof og fra anlæg til anlæg. Koncentrationen i udløb for syv af de otte stoffer, der er udarbejdet PNEC (estimeret nuleffektkoncentration) for, var lavere end disse koncentrationer. I udløbet fra et enkelt anlæg blev paracetamol fundet i en koncentration, der efter 10 ganges fortynding i recipienten vil være 3 gange (PNEC).

 

I spildevandsslam blev der påvist otte ud af i alt 25 lægemiddelstoffer. To af disse blev ikke påvist i tilløb eller udløb.

 

Triclosan, som er et biocid der bl.a. anvendes i tandpasta, blev påvist både i tilløb og udløb fra renseanlæg. De fundne koncentrationer var på et niveau, som betyder, at de efter fortynding i recipienten vurderes at ville være lavere end PNEC. Triclosan blev fundet i alle de undersøgte prøver af spildevandsslam. Det skønnes, at koncentrationen i landbrugsjord efter udbringning af det undersøgte slam vil være højere end PNEC overfor jordlevende organismer.

 

I vandløb nedstrøms dambrug blev der fundet seks ud af 31 lægemiddelstoffer. De hyppigst fundne var fire antibiotika, der alle bliver anvendt i dambrug. Der er fastsat miljøkvalitetskrav for tre af de fire antibiotika i Bekendtgørelse om miljøkvalitetskrav for vandområder og krav til udledning af forurenende stoffer til vandløb, søer eller havet (Bek. nr. 1669 af 14. december 2006) og et foreløbigt miljøkvalitetskrav for det fjerde antibiotikum. De fundne koncentrationer var lavere end miljøkvalitetskravene med undtagelse af et enkelt tilfælde, hvor indholdet af sulfadiazin var højere end miljøkvalitetskravet.

 

Der blev ikke påvist lægemiddelrester i drænvand eller grundvand dannet under gyllebehandlede marker. Det skal bemærkes, at nedbørsforholdene på undersøgelsestidspunktet var atypiske og forholdene omkring denne del af undersøgelsen derfor ikke optimale. I vandløb i områder med forventet gylleudbringning blev der ligeledes ikke påvist rester af lægemidler, som kunne relateres til gylle. Der foreligger ikke viden om, hvor meget gylle der blev udbragt på vandløbsnære marker forud for prøvetagningen i vandløbene.

 

På baggrund af undersøgelsen anbefaler styringsgruppen:

  • overvågning ved renseanlæg af lægemidler, der blev fundet hyppigt i udløb fra renseanlæg
  • overvågning af triclosan ved renseanlæg
  • overvågning i vandløb med udløb fra dambrug af antibiotika, der blev fundet hyppigt i vandløb med dambrug.

 

Hele rapporten i pdf-format (1.608 kB)