Kjellsson, G., Damgaard, C., Strandberg, M., Krogh, P.H., 2007, Faglig rapport fra DMU nr. 624, 28 s.
Sammenfatning
Rapporten giver en oversigt over DMU’s arbejde med økologisk risikovurdering af genmodificerede planter (GMP) i 2006. DMU’s aktiviteter på dette område er foruden at foretage forskning også at understøtte Skov- og Naturstyrelsens myndighedsopgave med ekspertise vedrørende de økologiske effekter og konsekvenser af GMP.
Før en ny GMP kan godkendes til dyrkning skal dens egenskaber først være testet i markforsøg, de såkaldte forsøgsudsætninger. Der blev i 2006 startet i alt 129 nye forsøgsudsætninger med 14 forskellige plantearter i EU. De fleste forsøg var med majs (68%), kartoffel (13%), bomuld (6%) og raps (5%). De fleste forsøgsplanter var genmodificerede til herbicidtolerance og/eller insektresistens. Antibiotika-resistensmarkører indgik i 17% af forsøgsplanterne ligesom i 2005. Der var to nye forsøgsudsætninger i Danmark i 2006: En Gåsemad der skal anvendes til at finde sprængstof i jorden samt en Rajgræs med øget fructan-indhold som har en forbedret foderværdi for kvæg.
Ansøgninger om markedsføring til dyrkning i EU behandles efter Udsætningsdirektivet 2001/18/EF eller efter reglerne i Forordningen om genetisk modificerede fødevarer og foderstoffer. Risikovurderingen foretages efter en analyse af konsekvenserne af de ændrede egenskaber hos GM-planten. Risikoen for en uønsket miljømæssig effekt vurderes som de miljømæssige Konsekvenser x Sandsynlighed for at de vil ske. Der var kun fem nye ansøgninger om markedsføring i EU i 2006: to herbicidtolerante majs, én insektresistent og herbicidtolerant majs samt to herbicidtolerante sojabønner. Alle anmeldelser var under Forordningen om genetisk modificerede fødevarer og foderstoffer, ingen under udsætningsdirektivet. DMU konkluderede i alle fem sager at der ikke forventes nogen uønskede økologiske konsekvenser. I de tre majs-sager blev overvågning af GM-iblanding i andre majspartier foreslået. Desuden kommenterede DMU 17 forespørgsler fra SNS vedr. nye oplysninger i tidligere anmeldte markedsføringssager bl.a. vedrørende Bt-Bomuld, Bt-Majs og HT-Raps samt opfølgende spørgsmål vedr. GM-Gåsemad og GM-Rajgræs.
På verdensplan blev der i 2006 dyrket ca. 102 mil. ha. GM-afgrøder, som helt overvejende bestod af herbicidtolerant (HT) sojabønne, Bt- og HT-majs, Bt- og HT-bomuld samt HT-raps. I EU blev der i 2006 som tidligere dyrket Bt-majs af linien MON810 i Spanien (60.000 ha), Frankrig (5.000 ha), Portugal (1.250 ha), Tjekkiet (1.290 ha), Tyskland (950 ha) og Slovakiet (30 ha).
ECOGEN-projektet, under EU's 5.-rammeprogram, der er iværksat af DMU, blev afsluttet med en række videnskabelige artikler med resultaterne af undersøgelser i laboratoriet og felten over effekter af Bt-majs MON810 på organismerne i jordbundssystemet. Der var ingen effekter af Bt-toksinet i majsen på jordbundsfaunaen. Der er udviklet et beslutningsstøttesystem til vurdering af økologiske og økonomiske effekter.
Hele rapporten i pdf-format (678 kB)