Aarhus Universitets segl

607: Miljøtilstand og udvikling i Viborgsøerne 1985-2005

Johansson, L.S., Søndergaard, M., Liboriussen, L. & Jacobsen, T. 2006. 55 s.

 

Sammenfatning

 

Viborgsøerne har igennem mange hundrede år været belastet af næringsstofudledning primært fra Viborg By og de omkringliggende landbrugsarealer. Forureningen af søerne tog til, især efter kloakering af Viborg By i begyndelsen af 1900-tallet. I løbet af de seneste 70 år er kloaknettet løbende blevet udbygget og spildevandsrensningen forbedret, hvilket dog ikke har været tilstrækkeligt til at sikre en tilfredsstillende vandkvalitet i søerne.

 

Siden 1985 er der blevet foretaget en lang række eksterne tiltag til forbedring af den økologiske tilstand i søerne, så som opførelse af rensningsanlæg ved Rødding, etablering af rensedamme og genetablering af Rødding Sø. Derudover er der foretaget restaureringsindgreb i selve søerne, herunder opfiskning i Viborg Søndersø og iltning i Viborg Nørresø.

 

Vandkemiske målinger i tilløbene fra 1985 til 2005 viser, at den eksterne fosfortilførsel til søerne er reduceret med 1300 kg og at kvælstoftilførslen er faldet med 21 t. Det vurderes, at opførelsen af Rødding Rensningsanlæg har den største indflydelse på denne reduktion.

 

Målinger af vandkemiske parametre i søvandet viser, at Nørresø har gennemgået den største forbedring af vandkvaliteten. Der er sket et signifikant fald i både fosfor- og kvælstofkoncentrationen samt mængden af suspenderet stof i perioden 1985-2005. Sigtdybden har udvist en signifikant stigning. I Søndersø er sigtdybden steget signifikant, men der er ikke sket væsentlige ændringer i hverken næringsstofkoncentrationen eller mængden af suspenderet stof. Begge søer er stadigvæk næringsrige med en sigtdybde omkring 2 m i Nørresø og 1 m i Søndersø.

 

Der er foretaget fiskeundersøgelser i Søndersø 7 gange og i Nørresø 4 gange i løbet af de seneste 80 år. I Nørresø ser der ud til at være sket et skift i sammensætningen. I 1960 dominerede skalle og brasen både antals- og artsmæssigt. I 1986 dominerede skalle og brasen også antalsmæssigt, mens brasen og sandart dominerede vægtmæssigt. I 2006 udgjorde brasen kun en mindre andel af fiskebestanden, mens dominansen overgik til aborre. I Søndersø er der også, relativt set, blevet færre brasen fra 1960 til 2006. Det største fald ses efter 1986.   Skalle og brasen dominerede dog mht. vægt i alle undersøgelsesårene.

 

Der er foretaget vegetationsundersøgelser i Viborgsøerne i 1986 og 2006. I Nørresø er der kommet flere arter og den maksimale dybdegrænse er steget betydeligt. I Søndersø er der også tegn på forbedringer, men plantedækket er stadig meget lavt.

 

Der er kun foretaget én planteplanktonundersøgelse i 1982, og én bunddyrsundersøgelse i 1986, hvilket ikke gør det muligt at vurdere udviklingen i søens tilstand på grundlag af disse resultater. Der er udført dyreplanktonundersøgelser 8 gange i perioden 1982-1995. Der ses ikke nogen tydelig udvikling i resultaterne af disse undersøgelser.

 

Samlet vurderes det, at de miljøforbedrende tiltag har forbedret vandkvaliteten ikke mindst i Nørresø. De største effekter er formentlig opnået i forbindelse med etablering af Rødding rensningsanlæg i slutningen af 80’erne. Restaureringsmetoderne anvendt i begge søer synes generelt kun at have haft en begrænset effekt på søernes vandkvalitet. For at nå søernes målsætning, er det dog nødvendigt at reducere fosfortilledningen med yderlige ca. 1/3 for at nå kravene til den nuværende indløbskoncentration.

 

Metoder til yderlige at reducere næringsstoftilførslen omfatter bl.a. udførelse af flere rensedamme, afskæring af spildevand fra fælleskloakken og etablering af vådområde nord for Nørresø. Det er også vigtigt at sikre en god vandkvalitet i søerne opstrøms Viborgsøerne, således at størst mulig mængde næringsstoffer tilbageholdes i disse. Også kvælstofbelastningen er relevant, da det har vist sig, at søen i perioder kan være kvælstofbegrænset, så muligheden for at nedbringe kvælstofbelastningen bør overvejes.   Endelig er der også en betydelig intern fosforbelastning i søerne, som det kan være være nødvendigt nedbringe, hvis der på kortere sigt skal opnås forbedringer.

 

Hele rapporten i pdf-format (1.294 kB)