Aarhus Universitets segl

606: Landsdækkende optælling af vandfugle januar-februar 2004

Petersen, I.K., Pihl, S., Hounisen, J.P., Holm, T.E., Clausen, P, Therkildsen, O. & Christensen, T.K . 2006. Faglig rapport fra DMU nr. 606. 76 s.

 

Sammenfatning

 


Midvintertællinger af vandfugle i danske farvande blev gennemført i perioden fra 3. januar til 29. februar 2004. Størstedelen af de indre danske farvande blev optalt fra fly, mens der i Nordsøen var en meget begrænset dækning. Et stort antal vådområder inde i landet og langs kysterne blev optalt fra jorden.

 

Formålet med optællingerne var at tilvejebringe en opgørelse over antal og fordeling af overvintrende vandfugle i Danmark i lighed med tilsvarende optællinger i perioderne 1969-1973 og 1987-1992 samt 2000. Optællingerne er en del af NOVANA-programmet, og de gennemføres fremover hvert tredje år. Data anvendes endvidere til opgørelser over antallet af vandfugle i EF-Fuglebeskyttelsesområder i Danmark.

 

Den overvejende del af farvandene blev optalt fra fly. Optællingerne blev foretaget enten som totaltællinger, hvor observatøren tilstræbte at optælle alle fugle i et givet område, eller som transekttællinger, hvor områder optaltes langs forud definerede transektlinjer efter linjetransektmetoden. Ud fra disse udsnit kan det totale antal fugle og deres fordeling i områderne beregnes. Kystnære områder med kompleks geografi og forekomst af mange fuglearter optaltes som totaltællinger, mens områder fjernere fra kysten optaltes ved hjælp af linjetransektmetoden. Ved denne optælling blev langt større områder af de danske farvande optalt ved hjælp af transekttællingsmetoden, end det har været tilfældet ved tidligere landsdækkende optællinger af vandfugle i Danmark.

 

Der blev anvendt én-motors fly (Cessna 172) til mange kystnære totaloptællinger, mens alle linje-transekttællinger blev gennemført fra to-motorers fly (Partenavia P-68 Observer).

 

Alle arter af svaner, gæs og ænder blev optalt. Desuden blev lommer, skarv og alkefugle konsekvent optalt ved linjetransekttællinger. Skarv, fiskehejre, blishøne og visse vadefuglearter blev registreret under totaltællinger. Lappedykkere er vanskelige at se fra fly. De blev registreret i det omfang, de blev observeret.

 

Denne rapport gennemgår antal og fordeling af 35 vandfuglearter eller –artsgrupper. 32 arter eller artsgrupper præsenteres som fordelingen af de observerede fugle, mens fem arter (rødstrubet/sortstrubet lom, ederfugl, sortand, havlit og alk/lomvie) desuden præsenteres som fladedækkende beregninger af antal og fordelinger for relevante områder.

 

Nedenfor summeres kort resultaterne for centrale arter, enten fordi de forekom i store antal eller fordi deres antal i danske farvande har ændret sig markant i forhold til tidligere landsdækkende optællinger.

 

Med 65.705 optalte knopsvaner var antallet næsten 25 % højere end ved optællingen i 2000, hvor 53.328 knopsvaner blev optalt.

 

Danmark var i 2004 øjensynlig det vigtigste overvintringsområde for sangsvane. I alt 41.241 sangsvaner blev registreret, hvilket svarer til 70 % af den aktuelle bestand. Tallet indikerede desuden en markant stigning af antallet af sangsvaner, der overvintrer i Danmark, hvor i alt 22.948 fugle blev registreret i 2000.

 

Der blev registreret rekordstore antal overvintrende grågæs ved denne optælling. I alt 34.114 grågæs blev optalt mod 16.736 i 2000.

 

Der blev beregnet et samlet antal af 630.095 ederfugle, sammenlignet med 319.759 ved optællingen i 2000, svarende til næsten en fordobling af antallet. Skiftet til intensiveret anvendelse af linjetransekttællinger og beregning af totale antal ud fra disse gør en direkte sammenligning af antallene vanskelig, idet det skønnes, at de beregnede antal vil afstedkomme et højere bestands-estimat end data fra totaltællinger.

 

Der blev i 2004 estimeret et antal af i alt 47.339 havlitter i danske farvande. Langt den største koncentration var på Rønne Banke, i det sydøstlige Danmark og i Ålborg Bugt. I lighed med estimatet for ederfugl er dette antal vanskeligt sammenligneligt med resultaterne fra tidligere optællinger.

 

Som følge af den øgede anvendelse af linjetransekttællinger blev der i 2004 registreret usædvanlig mange alkefugle, primært lomvie og alk. Ud fra optællinger i et begrænset område omkring Horns Rev og i farvandet mellem Jyllands østkyst, Anholt og Læsø blev der estimeret et antal på 54.040 alkefugle. Alkefuglene forekommer dog i store dele af de danske farvande, som ikke blev dækket under denne optælling. Det reelle antal alkefugle i danske farvande forventes derfor at være betydeligt højere.

 

Hele rapporten  i pdf-format (4.574 kB).