Hansen, J.L.S. & Bendtsen, J. 2006. Faglig rapport nr. 598 fra DMU. 50 s.
Sammenfatning
De indre danske farvande er følsomme overfor udvikling af iltsvind på grund af en permanent lagdeling, der virker som en barriere for nedblanding af ilt til bundvandet og bunden. Bundvandet stammer fra Skagerrak og den oprindelige mængde ilt der er i vandet, før det lagrer sig under det brakke vand fra Østersøen, er en vigtig styrende faktor for den samlede tilførsel af ilt til bunden i de indre danske farvande. Udgangspunkt for analysen i denne rapport er en forventet temperaturstigning i Danmark på 3 grader i løbet af de næste hundrede år. På baggrund af denne stigning i lufttemperaturen viser resultaterne fra en hydrodynamisk 3-D modellering en tilsvarende temperaturstigning på omkring 3 grader året rundt i de indre danske farvande.
En temperaturstigning i denne størrelsesorden vil betyde, at der bliver tilført mindre ilt med bundvandet til de indre danske farvande og samtidigt vil det biologiske iltforbrug i bundvandet og bunden stige. Begge forhold bidrager til en forøget risiko for iltsvind i fremtiden. Hvor stor effekten bliver, afhænger af tilførslen af organisk materiale til bundvandet og bunden i fremtiden. Størrelsen af dette input afhænger både af næringsstofniveauet og strukturen af det marine økosystem. Det er sandsynligt, at temperaturændringer af denne størrelsesorden vil medføre strukturelle ændringer af det marine økosystem, men disse kan ikke umiddelbart forudsiges. I denne analyse er det forudsat, at økosystemet ikke ændres kvalitativt. Modelberegningerne viser, at iltindholdet i sommer/efterårssæsonen, alene som følge af temperaturstigningen, vil blive reduceret med 1-2 mg/l svarende til en 30% reduktion af det nutidige niveau. Forudsigelserne af effekten på den marine flora og fauna er forbundet med usikkerhed. Foreløbige beregninger viser, at arealerne med kraftigt iltsvind og skader på bundens dyreliv vil være ca. 3 gange større end i et nutidigt gennemsnitsår.
I tilfælde af ekstreme klimatiske forhold i fremtiden, som i år 2002, vil den relative forskel blive meget større og der kan forventes skader i størstedelen af Bælthavet og det sydlige Kattegat på dybder under 12-15 m. Det er forventeligt, at effekterne på bunddyrene vil have negative konsekvenser højere oppe i fødekæden. Modelberegninger viser, at næringsstofkoncentrationerne skal reduceres med ca. 30% i forhold til nutiden, hvis der skal kompenseres for den forventede temperaturstigning.
Hele rapporten i pdf-format (3.891 kB).