Aarhus Universitets segl

Nr. FR585: Miljøfremmede stoffer og tungmetaller i vandmiljøet. Tilstand og udvikling, 1998-2003

Boutrup, S., Fauser, P., Thomsen, M., Dahlöff, I., Larsen, M.M., Strand, J., Sortkjær, O., Ellermann, T., Rasmussen, P., Jørgensen, L.F., Pedersen, M.W. & Munk, L.M.  2006. Faglig rapport nr. 585 fra DMU, 140 s.

 

Sammenfatning

 

Overvågningen har vist, at helt overordnet er koncentrationen af miljøfremmede stoffer og tungmetaller i de fleste tilfælde lave og uden miljømæssig betydning. Overvågningen har imidlertid også dokumenteret, at der er områder, hvor der er miljømæssige påvirkninger, eller hvor danske grænseværdier og kvalitetskrav er overskredet.


Pesticider mest udbredt i grundvand og fersk overfladevand

I grundvand og fersk overfladevand blev der fundet pesticider, mens de øvrige organiske miljøfremmede stoffer stort set ikke blev fundet. Pesticiderne blev fundet oftere i søer end i vandløb, men koncentrati-onerne var generelt lavere i søerne end i vandløbene.


Ophobning i det marine miljø

Der blev kun i enkelte tilfælde fundet andre organiske miljøfremmede stoffer end pesticider i vandløb og søer. Selv de stoffer, der er fundet hyppigst i udløb fra renseanlæg eller er udledt i størst mængde, er kun fundet i få prøver fra vandløb og søer. Det gælder eksempelvis blødgøreren DEHP. Til gengæld blev en række af stofferne fundet i  sediment, muslinger og fisk i det marine miljø. Der var typisk tale om vanskeligt nedbrydelige og akkumulerbare stoffer, bl.a. DEHP som blev fundet udbredt i sediment i kyst- og fjordområder. Nogle af de stoffer, der blev fundet i sediment, muslinger og fisk, bliver ikke længere anvendt i Danmark. Det gælder bl.a. DDT. I nogle tilfælde optrådte stofferne i så høje koncentrationer, at de kan udgøre en miljømæssig risiko.


Tungmetaller i vandmiljøet

Tilførslen af tungmetaller via nedbør og luft til land- og vandområder har været faldende siden 1990erne. I fersk overfladevand var koncentrationerne i 2003 lave i forhold til danske kvalitetskrav, mens de fleste metaller i det marine miljø blev fundet i koncentrationer, der var højere end de niveauer, der karakteriserer god tilstand i henhold til OSPAR’s kvalitetskriterier. I grundvand var koncentrationen af enkelte naturligt forekommende metaller så høj, at de kan udgøre et sundhedsmæssigt problem, hvis vandet anvendes til drikkevand.


Kønsforandringer hos snegle

Som supplement til målingerne af koncentrationerne af de miljøfremmede stoffer er effekten af TBT (tributyltin) i det marine miljø undersøgt. TBT har bl.a. været anvendt i bundmaling til skibe. Stoffet virker specifikt på snegle ved at kunne føre til hormonforstyrrelser og kønsforandringer. Kønsforandringerne blev fundet meget udbredt med størst hyppighed i nærheden af havne, hvor belastningen med TBT har været størst.


Perspektivering

Resultaterne fra overvågningen af miljøfremmede stoffer og tungmetaller har, ud over anvendelsen til at beskrive udviklingen og tilstanden i vandmiljøet, haft en konkret anvendelse i forbindelse med Vandrammedirektivets basisanalyse. Endvidere har resultaterne dannet grundlag for en optimering af overvågningen af miljøfremmede stoffer og tungmetaller i forbindelse med revisionen af NOVA-2003, idet de stoffer der ikke eller kun i ubetydeligt omfang var blevet fundet, blev taget ud af programmet.


Vandrammedirektivet forpligter medlemslandene til at overvåge en række prioriterede miljøfremmede stoffer og tungmetaller. De fleste af stofferne er med i det danske overvågningsprogram. De stoffer der endnu ikke er med i overvågningen, vil først blive inddraget efter at det ved en screeningsundersøgelse er dokumenteret at det er relevant at inddrage dem. Denne strategi anvendes for alle ”nye” stoffer.


Overvågningen af miljøfremmede stoffer og tungmetaller omfatter primært måling af stofkoncentrationer i forskellige medier. Koncentrationsmålingerne var i det marine program i NOVA-2003 suppleret med undersøgelse af effekt i form af kønsforandringer hos snegle. Ved revisionen af NOVA-2003 blev der derudover implementeret enkelte andre effektundersøgelser i det marine program.


Hele rapporten i PDF-format (2.500 kB).