Aarhus Universitets segl

Nr. 581: Fysisk og biologisk oceanografi langs med Vestgrønland med vægt på udbredelsen af reje- og fiskelarver

Söderkvist, J., Nielsen, T.G. & Jespersen, M. 2006. Faglig rapport fra DMU nr. 581, 54 s.

 

Sammenfatning

Rapporten indeholder en beskrivelse af Disko Bugtens hydrografi og planktonsamfund. Formålet er at identificere områder/perioder, som er specielt udsatte i forhold til et eventuelt olieudslip.

En analyse af tidligere indsamlede hydrografiske data fra Disko Bugten viste, at vandmassen primært er polarvand. Denne vandmasse stammer fra det Arktiske Ocean. Om sommeren er overfladevandets saltholdighed lavere end polarvandet pga. ferskvandstilførsel fra havis og gletschere. Den observerede hydrografi på en permanent station 1 sømil syd for Qeqertarsuaq viste, at opvarmningen af overfladevandet startede i maj og fortsatte indtil august.

 

Ferskvandstilførsel i løbet af sommeren forstærkede yderligere lagdelingen og opvarmningen af overfladelaget. Det opblandede overfladelag var typisk 10 til 20 m tykt. Konvektion og advektion af vand ude fra bugten øgede overfladelagets saltholdighed fra 30,7 til 33,4 fra september til januar. Satellitobservationer viste, at der var store år til år variationer i varigheden af isdækket. Havisen blev etableret i januar i 1996 og 1997, mens der stort set ikke var noget sammenhængende havisdække i 2005.

 

I modsætning til den generelle antagelse at en reduktion i overfladelagets massefylde, pga. opvarmning eller reduceret saltholdighed, udløser forårsopblomstringen, viser nærværende analyse, at øget saltholdighed af vandmassen under den fotiske zone initierer forårsopblomstringen i Disko Bugten i 1997 og 2005. Opblomstringen startede i de to år ca. 20. april. Lagdelingen skyldes formodentlig opstrømning eller indstrømning af vand med høj densitet til de dybere områder i Disko Bugten. Tykkelsen af overfladelaget blev efterfølgende reduceret, da overfladelaget strømmede ud af Disko Bugten.

 

Undersøgelsen af Disko Bugten i juni 1997 og 2005 viste, at de øverste 100 m af vandsøjlen strømmede med uret rundt i Disko Bugten. Kyststrømmen i bugten modtog varmt og salt vand fra Den Vestgrønlandske Strøm. En del af vandet forlod bugten i den sydlige del af Disko Bugten. Analyser af den østlige del i juni 1997 viste, at vandet også forlod bugten igennem Vaigat.

Hensigten med denne rapport er – ud fra en analyse af områdets hydrografi – at understøtte identifikationen af potentielle biologiske produktionsmæssige ”hot spots” i tid og rum, hvor et eventuelt olieudslip må forventes at have de største konsekvenser for det marine økosystem. Rapporten bidrager med et overblik over hydrografi, planktondynamik og udbredelse af reje- og fiskelarver i Disko Bugten og havområderne langs med Sydvestgrønland. I denne sammenhæng er kendskabet til samspillet imellem hydrografi og det pelagiske fødenet centralt. Specielt skal man være opmærksom på hydrografisk diskontinuitet, dvs. områder hvor forskellige vandmasser mødes og forhøjet biologisk aktivitet kan forventes. Sådanne områder er specielt følsomme og er områder, hvor den økologiske påvirkning af et eventuelt olieudslip kan forventes at være mest udtalt.

 

Hele rapporten  i pdf-format (3.200 kB).