Aarhus Universitets segl

Nr. 576: Overvågning af Vandmiljø II Vådområder 2005

Hoffmann, C.C., Baattrup-Pedersen, A., Amsinck, S.L. & Clausen, P. 2006. Faglig rapport nr. 576 fra DMU, 128 s.

 

Sammenfatning


Der er gennemført overvågning af 30 VMPII vådområder dækkende 2.920 ha. Overvågningselementerne har omfattet både natur (vegetation og fugle) og miljø (kvælstof og fosfor), men ikke nødvendigvis alle elementer på alle arealer.

 

Der er arealinformation om 1.365 ha, der viser, at 689 ha var omfattet af naturbeskyttelseslovens §3, 567 ha var landbrugsarealer, 80 ha uoplyst og 29 ha fordelte sig på forskellige typer som teknisk areal, dæmning m.m.

 

De præsenterede resultater må tages med et vist forbehold. Det skyldes, at det endnu kun er et begrænset antal arealer, der er overvåget, og at VMPII vådområderne kræver tid til at komme i biologisk ligevægt. Usædvanlige klimatiske forhold i en del af overvågningsperioden har ligeledes haft indflydelse på resultaterne.

 

Kvælstoffjernelsen i de 477 ha vådområde, der er data fra, var på 99,5 tons N/år svarende til 208 kg N/ha/år. Tallene dækker over store variationer områderne imellem, og der er store usikkerheder i opgørelserne bl.a. på grund af usædvanlige klimatiske forhold med store variationer af nedbør i vinterhalvåret. Enkelte områder har været overvåget flere år og har vist stigende eller stabile kvælstofjernelsesrater på 200- 300 kg N/ha/år.

 

Der er etableret 17 VMPII søer, hvoraf den ét-årige overvågning er afsluttet i 8 søer. Samtlige overvågede søer var i stand til at tilbageholde kvælstof, og hovedparten af søerne tilbageholdt også fosfor på årsbasis. Tilbageholdelsen af kvælstof varierede fra 40 - 244 kg N/ha/år, svarende til en gennemsnitlig kvælstoffjernelse på ca. 45 % af de til søerne tilførte mængder. Kvælstoftilbageholdelsen var dog mindre end forventet, hvilket primært skyldtes, at kvælstoftilførslen var lavere end forventet. Den lavere kvælstoftilførsel var betinget af mindre nedbør.

 

Der er udført vegetationsovervågning for i alt 7 områder inden vådområderne blev etableret. De registrerede plantesamfund er typiske for lavbundsjorde i Danmark med dominans af almindelige plantesamfund, der vidner om tidligere landbrugsdrift af arealerne. Derudover findes der i 4 af områderne mindre forekomster af mere sjældne samfund som sump-kællingetand/dynd-padderok-samfund, smalbladet kæruld-samfund samt plantesamfund tilknyttet kalkkær.

 

Der er bearbejdet data om ynglefugle fra 10 VMPII vådområder. Der kan konstateres fremgang i både arts- og individantal efter genetablering af vådområderne, heriblandt også af flere arter omfattet af EF-fuglebeskyttelsesdirektivets Liste 1 og rødlisten over truede danske ynglefugle. Der er typisk tale om enkelte eller få par af disse arter, og VMPII områderne bidrager desuagtet positivt til at opretholde disse arters antal og udbredelse i landet, da der jo er tale om nyindvandringer til områder, der førhen ikke havde egnede habitater for arterne.

 

Da VMPII vådområde-ordningen er forlænget for at sikre, at de planlagte projekter kan gennemføres, vil der også i 2006 blive afrapportering af overvågningsindsatsen i VMPII vådområderne. Efterovervågning af vegetation på land og i søer sker i NOVANA regi én gang i perioden 2004-2009.

 

Hele rapporten i pdf-format (kB).