Kjellsson, G., Damgaard, C & Strandberg, M. 2006. Faglig rapport fra DMU nr. 574, 22 s.
Sammenfatning
Rapporten giver en oversigt over DMU’s arbejde med økologisk risikovurdering af genmodificerede planter (GMP) i 2005. DMU’s aktiviteter på dette område er foruden at foretage forskning også at understøtte Skov- og Naturstyrelsens myndighedsopgave med ekspertise vedrørende de økologiske effekter og konsekvenser af GMP.
Før en ny GMP kan godkendes til dyrkning skal dens egenskaber først være testet i markforsøg, de såkaldte forsøgsudsætninger. Der blev i 2005 startet i alt 75 nye forsøgsudsætninger med 10 forskellige plantearter i EU; der var dog ingen nye forsøg i Danmark. De fleste forsøg var med majs (71 %) og kartoffel (15 %), der oftest er genmodificeret til herbicid-tolerance og insektresistens. Anvendelsen af antibiotika-resistens-markører, der indgik i 40 % af forsøgsplanterne i 2003 og 2004 er som følge af EU’s politik nu faldet til 17 %.
Ansøgninger om markedsføring til dyrkning i EU kan behandles efter Udsætningsdirektivet 2001/18/EF eller efter reglerne i Forordningen om genetisk modificerede fødevarer og foderstoffer. Risikovurderingen foretages efter en analyse af konsekvenserne af de ændrede egenskaber hos GM-planten. Risikoen for en uønsket miljømæssig effekt vurderes som de miljømæssige Konsekvenser x Sandsynlighed for at de vil ske. Der var i 2005 kun én ny ansøgning efter udsætningsdirektivet, en violetblomstret havenellike. Resten var sager under Forordningen om genetisk modificerede fødevarer og foderstoffer, som dog også inkluderer at bestemmelserne i udsætningsdirektivet overholdes. Det drejede sig om syv majs, to bomuld, en ris og en kartoffel. Heraf var otte af planterne herbicid-tolerante og otte planter (majs og bomuld) var insektresistente. DMU konkluderede i 11 af sagerne at der ikke forventes nogen uønskede økologiske konsekvenser; i fem af sagerne med majs blev overvågning af GM-iblanding i andre majspartier foreslået; i en af sagerne (en Bt-majs) manglede der oplysninger om konsekvenser på ikke-målorganismer. DMU har også kommenteret nye oplysninger i 17 tidligere markedsføringsager.
På verdensplan blev der i 2005 dyrket ca. 90 mil. ha. GM-afgrøder, som helt overvejende bestod af herbicidtolerant (HT) sojabønne, Bt-majs, HT-majs, Bt/HT-majs, Bt-bomuld, Bt/HT-bomuld, HT-bomuld og HT-raps. I EU blev der i 2005 dyrket Bt-majs i Spanien (50.000 ha), Portugal (780 ha), Frankrig (500-1000 ha), Tyskland (400 ha) og Tjekkiet (300 ha). Majsen var af linien MON810 der er resistent mod larveangreb fra kornboreren.
DMU forsker i risici af GMP bl.a. under EU's 5.-rammeprogram for forskning og teknologisk udvikling. ECOGEN-projektet skal frembringe nye oplysninger til risikovurderingen samt rådgive landmænd og befolkning om de økologiske konsekvenser af GM-afgrøder. I SIGMEA-projektet udvikles redskaber til håndtering af de økologiske og økonomiske påvirkninger af GM-afgrøder i Europa. Resultaterne af en modelundersøgelse om pollenspredning mellem rapsmarker er bl.a. blevet anvendt ved fastlægning af afstandskrav ved sameksi-stens mellem GMP og økologisk eller konventionelt landbrug.
Hele rapporten i pdf-format (570 kB).