Aarhus Universitets segl

Nr. 567: Overvågning af guldminen i Nalunaq i 2005

Glahder, C.M. & Asmund, G. 2005. Faglig rapport fra DMU nr. 567, 37 s.

 

Sammenfatning


Moniteringsperiode

Moniteringen blev udført i Nalunaq området, Nanortalik kommune, Sydgrønland, fra 10. august til 5. september 2005. I alt fire malmudskibninger har fundet sted siden den første monitering i august 2004.


Indsamlings- og analyseprogram

Blåmusling, blæretang og alm. ulk blev indsamlet på 2-5 stationer i Kirkespir Bugt, standørred blev fisket i Kirkespir Elv og snekruslav Cetraria nivalis blev samlet på 20 stationer i Kirkespir Dal og langs bugten. Prøverne blev analyseret for 12 grundstoffer (Hg, Cd, Pb, Zn, Cu, Cr, Ni, As, Se, Co, Mo og Au) og resultaterne blev sammenholdt med baggrundsniveauet. Et overblik over forureningen af hele området er givet vha. gennemsnitskoncentrationer, mens forureningen i specifikke områder er angivet vha. stationskoncentrationer.


Hele området: Forhøjede gennemsnitskoncentrationer af Cu, As og Co 

Kun laver havde højere gennemsnitskoncentrationer af Cu, As og Co (2-5 gange) i forhold til baggrundskoncentrationerne. I ingen af de øvrige organismer var der grundstoffer med forhøjede gennemsnitskoncentrationer.


Specifikt område: Det marine miljø er påvirket af mine- og moleområdet

Tang fra Kirkespir Bugt havde svagt forhøjede koncentrationer af Zn og Co på stationer nær Kirkespir Elvens udløb og nær molen og forhøjede koncentrationer af Cr nær elven. Dette tyder på, at påvirkningerne stammer både fra mineområdet (f.eks. fra minevand og fra knusning af gråbjerg) og fra malmudskibningsområdet. Et bidrag til de forhøjede koncentrationer kan også komme fra vejstøv.


Specifikt område: Ferskvand

Standørreder havde ikke forhøjede koncentrationer i deres lever.


Specifikt område: Det terrestriske miljø er påvirket af støv fra vejen og minen

I Kirkespir Dal og Bugt blev der på stationer fra mole-, mine- og vandfaldsområdet fundet 5-16 gange højere koncentrationer af Cu, Cr, As og Co i laver. De forhøjede koncentrationer i laverne fra størstedelen af Kirkespir Dal skyldtes støv fra grusvejen. Denne er delvist vedligeholdt med knust gråbjerg. De forhøjede koncentrationer kunne findes i en afstand af ca. 1000 meter fra vejen. Et bidrag til de forhøjede koncentrationer kom fra lejrområdet og stammer formodentlig fra knusning af gråbjerg og trafik på minevejene.


Moderat lokal forurening

Som det blev set i forbindelse med moniteringen i 2004 er det lokale miljø påvirket af minen. Mindre forhøjelser findes indenfor en ca. 5 km lang kyststrækning ved Kirkespirelvens munding. I forhold til 2004 er det påvirkede marine område blevet mindre. Dette kan skyldes, at tidligere finknust malm er sejlet ud af områder før denne monitering. Kirkespirdalen er især påvirket af støv fra vejen, men også fra mineaktiviteterne i lejrområdet. I forhold til 2004 er det kun As der er ligger på et højere koncentrationsniveau i 2005.


Mulig regulering 

Forebyggelse af støvspredning fra vejen og mineområdet bør diskuteres med selskabet. Brug af gråbjerg til vejvedligeholdelse bør genovervejes og baseres på kemiske analyser af gråbjerg og tidligere anvendt vejmateriale. Støv kan reduceres ved at vande vejen i tørre perioder. 

 

Hele rapporten i pdf-format (683 kB), på engelsk.