Sammenfatning
Kun et fåtal af de danske farvande opfyldte i 2004 de fastsatte målsætninger om et havmiljø kun svagt påvirket af menneskelige aktiviteter. Trods virkningerne af vandmiljøplanerne er miljø- og naturtilstanden endnu ikke blevet markant bedre. Dette skyldes dels, at det tager nogle år, før effekterne af planerne slår fuldt igennem i næringsstofudledningerne til kystvandene, dels stor udvaskning af næringsstoffer i perioden 1998-2002 pga. stor nedbør. Desuden forsinker effekterne af det ekstreme iltsvind i 2002 sandsynligvis restitutionen af havmiljøet. Der ses dog en positiv udvikling i de frie vandmasser med faldende koncentrationer af fosfor og kvælstof, og mængden af planteplankton er lavere og sigtdybden er større end i 1980’erne. Desuden var iltsvindet i 2004 mindre udbredt og varede kortere tid end i de foregående år. Men de senere års iltsvind begrænser stadig genetablering af bunddyr og muligvis også ålegræs. Der skal derfor udledes færre næringsstoffer til de danske farvande, hvis der skal opnås varige forbedringer i miljø- og naturforholdene. I visse farvandsområder er tributyltin og andre miljøfarlige stoffer også et stort problem, som der må sættes ind overfor.
Året 2004
Året 2004 adskilte sig meget fra et gennemsnitsår. Det mest bemærkelsesværdige var den lave sigtdybde og høje koncentration og produktion af planteplankton i de fleste områder, og som ikke kunne forklares ud fra klimatisk betingede variationer i ferskvandsafstrømning, temperatur, solindstråling, vind eller den nordatlantiske oscillation (NAO), der normalt dominerer styringen af økosystemet i de frie vandmasser. En af årsagerne var en meget usædvanlig masseforekomst af silicoflagellaten Dictyocha speculum i Bælthavet i april-juni. Opblomstringen udnyttede tilsyneladende næringsstoffer fra bundvandet pga. et højtliggende springlag og opblanding af bundvand til overfladelaget. Lignende hydrografiske forhold kan også have forøget koncentrationen af planteplankton i Kattegat. Dette viser, at hydrografiske år til år variationer kan have stor indflydelse på biologien i de frie vandmasser.
Som under en lignende opblomstring af D. speculum i 1983 blev der registreret fiskedød i havbrug, men det kunne ikke eftervises, at D. speculum var årsag til dette. Men masseopblomstringen var sandsynligvis hovedårsag til udviklingen af et tidligt og udbredt iltsvind i Bælthavet i juli-august. Kraftig vind, der medførte indstrømning af nyt iltrigt bundvand fra Skagerrak i sidste halvdel af september, afsluttede stort set iltsvindet, og både i kystvandene og de åbne indre farvande var iltsvindet i 2004 generelt mindre udbredt og af kortere varighed end i de to foregående år.
I 2004 var bundfaunaen karakteriseret af lav tæthed, diversitet og biomasse i alle områder. Tætheden er faldet signifikant i fjorde og kystvande siden 1998, og både tæthed og diversitet er faldet signifikant i Bælthavet og Kattegat siden 1994. Faldet i fjorde, kystvande og Bælthavet er en effekt af det ekstreme iltsvind i 2002, mens årsagerne til faldet i Kattegat er mere uklare, da store dele af Kattegat ikke udsættes for kraftigt iltsvind.
Vejret i 2004 var karakteriseret af en meget lav hyppighed af blæsevejr, undtagen i juni og september-oktober, en kold periode i juni-juli og stor nedbør i januar, juni-august og oktober. Ferskvandsafstrømningen var over middel i februar og oktober-december, men var for året som helhed kun lidt over middel. Udvaskningen af næringsstoffer fra land var relativt lav pga. effekterne af vandmiljøplanerne og den næsten normale afstrømning. Derfor var også koncentrationerne af næringsstoffer i farvandene relativt lave, og alle næringsstoffer, undtagen silikat, udviser en signifikant faldende tendens.
Trods dette har koncentration og produktion af planteplankton i fjorde og kystvande generelt ikke ændret sig siden 1993, og sigtdybden er faldet signifikant ligesom dækningsgraden og dybdeudbredelsen af ålegræs inderst i fjordene. Miljøforholdene blev forbedret i fjordene fra 1980’erne til 1993 parallelt med reduktionen i fosforudledningerne fra spildevand. Siden 1993 har fosforudledningerne generelt ikke ændret sig. Kvælstoftilførslerne har varieret meget fra år til år afhængigt af ferskvandsafstrømningen, der var særlig høj i perioden 1998-2002, og kvælstoftilførslerne har derfor ikke udvist et gradvist signifikant fald, som det biologiske system kunne reagere på.
Dertil kommer naturlige uforklarede år til år variationer i det økologiske system og i interaktioner mellem systemets komponenter. Bl.a. er indflydelsen af ændringerne i bundfaunaen på forholdene i de frie vandmasser ikke kendt. Iltsvindet i 2002 og den deraf følgende ændring i bundfauna kan have ændret næringsstofomsætningen i systemet. Det må derfor understreges, at det vides endnu ikke, om de dårligere forhold i 2004 var en enkelt uheldig år til år variation, eller starten på en uheldig udvikling.
Den landsdækkende status for havmiljøet i 2004 kan sammenfattes i nedenstående hovedpunkter.
Næringsstoftilførsler
Koncentration af næringsstoffer
Effekter af næringsstoffer
Tungmetaller og miljøfremmede stoffer
Hele rapporten i pdf-format (4.993 kB).