Aarhus Universitets segl

FR 584: Det danske overvågningsprogram for luftkvalitet. Årlig sammenfatning for 2005.

Kemp, K., Ellermann, T., Palmgren, F. & Wåhlin, P. 2006. Faglig rapport fra DMU nr. 584. 42 s.

 

Sammenfatning

 

Rapporten præsenterer resultaterne fra overvågningsprogrammet for luftkvalitet i danske byer (LMP IV) for 2005. Formålet med programmet er at fastlægge koncentrationer af skadelige stoffer i luften i danske byer, følge udviklingen af koncentrationerne og vurdere kilderne til de enkelte stoffer. Målingerne bruges til at vurdere effekten af allerede gennemførte tiltag og beregne virkningen af mulige fremtidige tiltag. Desuden tjener resultaterne som videnbasis for en række videnskabelige undersøgelser, fx vurdering af små partiklers effekt på sundheden.

 

Der er fastsat grænse- og målværdier for flere af de målte stoffer. Grænseværdierne skal overholdes fra 2005 eller 2010. Frem til da er det dog tilladt at overskride disse grænseværdier indenfor en fastsat tolerance margin, som løbende reduceres. En detaljeret beskrivelse af gældende mål- og grænseværdier og deres gennemførelse findes i bekendtgørelser fra Miljøministeriet (se referencerne Miljøministeriet 2003A og 2003B). Bekendtgørelserne er baseret på EU-direktiverne (EC 1996, 1999, 2000, 2003 og 2005).

 

De væsentligste konklusioner er at:

  • Generelt var niveauerne i 2005 på samme niveau som i 2004. Ændringer kan for en stor del skyldes meteorologiske forhold.
  • Indholdet af kvælstofdioxid (NO2) overskred i 2005 grænseværdierne, som skal overholdes fra 2010 på flere målestationer. Grænseværdien + tilladte margin (i 2005: 50 µg/m3) blev i 2005 overskredet på H.C. Andersens Boulevard i København.
  • Indholdet af partikler mindre end 10 µm (PM10) overskrider grænseværdierne som skal overholdes fra 2005 på tre gadestationer (H.C. Andersens Boulevard og Jagtvej i København samt Albanigade i Odense).
  • Der er ikke fastsat egentlige grænseværdier for ozon (O3), men kun "målværdier" og ”langsigtede mål” (hensigtsværdier). Flere langsigtede mål er overskredet på flere stationer.
  • De øvrige målte stoffer findes i koncentrationer under grænseværdierne, og for flere stoffer (fx svovldioxid og bly) er indholdet faldet kraftigt siden målingernes start.

 

Supplerende vurdering af luftkvaliteten gennemføres ved hjælp af DMU’s luftkvalitetsmodeller i byområderne København og Aalborg. En fyldig vurdering af resultater fra 2004 var indeholdt i sidste årsrapport. Arbejdet fortsættes og vil blive rapporteret når nye resultater foreligger.

 

Hele rapporten i pdf-format (424 kB).