Clausen, B., Olsen, M., Pedersen, S. & Pedersen, M.L. 2006. Faglig rapport fra DMU nr. 580. 58 s.
Sammenfatning
Denne rapport beskriver, hvorledes en hydraulisk habitatmodel (RHYHAMSIM) kan bruges til beskrivelse af konsekvenserne af ændret vandføring på tilgængeligheden af ørredhabitater i vandløb. Modelleringen er foregået på fire strækninger i Ledreborg Å ved Roskilde, hvor Københavns Energi har en række kildepladser.
Da habitatmodellering ikke er udbredt i Danmark, er der indledningsvist givet et overblik over erfaringer fra habitatmodellering og anvendelsen i udlandet. Habitatmodeller kombinerer en stationær hydraulisk model med en biologisk model. Habitatmodellen beregner det vægtede habitatareal ved forskellige vandføringer på baggrund af modellering af strømhastigheder, dybder og substrat i mange punkter i vandløbet og kombinerer dette med fx ørreders præferencer for parametrene.
Valget af de rette biologiske præferenceværdier er yderst vigtigt for præcisionen i modelleringen, og derfor er der foretaget en analyse af forskellige nationale og internationale data med henblik på at finde de rigtige præferenceværdier til brug i modeltesten. Testen viste, at præferenceværdierne havde stor indflydelse på modelleringen af det vægtede habitatareal som funktion af vandføringen, men at de forskellige præferenceværdier resulterede i samme kurveforløb for sammenhængen mellem vandføring og vægtet habitatareal. På baggrund af testen blev det besluttet at bruge danske præferencekurver for yngel og juvenil ørred og inkludere både dybde strømhastighed og substrat i den endelige modellering. For voksne ørreder blev der benyttet præferencer fra et engelsk vandløb af samme type som Ledreborg Å.
Ved seks feltrunder i løbet af sommeren 2005 blev der indsamlet fysiske data fra en række typiske tværsnit på de fire strækninger. I hvert tværsnit blev der i en række vertikaler indsamlet samhørende værdier af strømhastighed, dybde og substrat. I RHYHABSIM modellen blev der i hvert eneste punkt beregnet, hvorledes dybde og strømhastigheder ændrede sig med vandføringen i intervallet 0 til 100 l s-1. I RHYHABSIM modellen blev dette kombineret med præferenceværdier for tre aldersgrupper, yngel, juvenil ørred og voksen ørred, og det vægtede habitatareal blev beregnet.
Som eksempel blev der opstillet to scenarier, hvor det blev antaget at habitatarealet blev reduceret med hhv. 30 % og 60 % af det tilgængelige habitatareal ved medianvandføringen. Voksen ørred har generelt brug for mere vand, for at der er nok tilgængeligt habitat, end det er tilfældet for yngel og juvenil ørred. Habitatarealet for yngel og juvenil ørred falder drastisk ved vandføringer under 10-15 l s-1. Medianminimum i Ledreborg ligger mellem 0 og 9 l s-1 og er således i den nuværende situation under den vandføring, der kræves af yngel og juvenil ørred. Resultaterne viser anvendeligheden og mulighederne ved brug af habitatmodeller i administration af vandløbene, og det anbefales, at der udføres yderligere aftestninger af habitatmodeller i andre vandløb. Ydermere er det vigtigt, at der i valideringen af modellerne inddrages fiskedata, således at sammenhængen mellem det tilgængelige habitatareal og fisketæthederne kan analyseres.
Hele rapporten i pdf-format (3.094 kB).