Aarhus Universitets segl

Nr. 547: Contaminants in the Atmosphere. AMAP-Nuuk, Westgreenland 2002-2004

Faglig Rapport fra DMU nr. 547: Contaminants in the Atmosphere. AMAP-Nuuk, Westgreenland 2002-2004. Skov, H., Bossi, R., Wåhlin, P., Vikelsøe, J., Christensen, J., Egeløv, A.H., Heidam, N.Z., Jensen, B., Ahleson, H.P. Stausgård, L., Jensen, I. & Petersen, D. 2005. 45 s.

 

Sammenfatning

Det er velkendt, at den grønlandske befolkning er udsat for tungme-taller og persistente organiske forureninger, POP’er, afhængig af, hvor stor en del af deres kost, der stammer fra marine dyr. Langtransport af luftforurening fra Canada og/eller USA og i episoder også fra Eurasia er mistænkt for at være kilden.


Formål

Formålet med målingerne og modelberegningerne præsenteret i denne rapport er at bestemme tilførslen af udvalgte uorganiske og organiske luftforureningsforbindelser til Vestgrønland fra specielt Nordamerika.


Målesteder

Kontinuerlige målinger af tungmetaller, inklusiv kviksølv samt, af O3 (ozon), NOx (kvælstofmonoxid + kvælstofdioxid), og SOx (svovldioxid + sulfat), blev udført på Lille Malene Bjerget tæt ved Nuuk, Grønlands hovedstad. Der blev ligeledes foretaget målinger af en serie POP’er på taget af ASIAQ’s bygning i Nuuk. I denne rapport er resultaterne præsenteret og diskuteret. Fortolkninger af de målte data blev styrket ved brug af en receptormodel (COPREM) og en eulersk model (DEHM).


Tungmetaller

Der blev fundet lave niveauer af partikelbundne tungmetaller (partikelbundet kviksølv blev ikke målt) og SOx. En COPREM-analyse af data viste, at havsprøjt og jordstøv var de vigtigste kilder til den uorganiske partikelmasse, og at menneskeskabte kilder udgjorde mindre end 8% af denne.


Målte og modellerede niveauer af SOx og Pb

De målte niveauer af SOx og Pb (bly) i Nuuk er reproduceret med DEHM. Imidlertid gør de lave niveauer det umuligt at bruge dem til at forbedre og udvikle DEHM.


O3 og GEM

I maj 2003 og i 2004 faldt gasfasekoncentrationen af kviksølv (GEM) fra baggrundsniveauet (ca. 1,5 ng m-3) til 0,6 ng m-3. I begge år var der i modsætning til Højarktis ingen korrelation mellem GEM og O3 . I 2003 skete faldet og den efterfølgende stigning langsomt, mens der var brat fald i koncentrationen i 2004. Faldet i GEM i foråret skyldtes højst sandsynligt langtransport af luftmasser, hvor GEM forinden var omsat og deponeret.


Nye metoder

For første gang blev en passiv opsamler til måling af GEM testet og anvendt i felten. Et pyrolysesystem blev desuden anvendt sammen med en ”TEKRAN 2537A mercury analyzer”, hvilket gjorde det muligt at måle den samlede mængde kviksølv i atmosfæren og ikke alene GEM.


NOx

NOx målinger viste, at Lille Malene Stationen var påvirket af lokal, menneskeskabt forurening.


Klorpesticider

En serie chlorpesticider blev målt i lave koncentrationer. Stoffet med den højeste koncentration var hexachlorobenzen (HCB). Dog var opsamlingseffektiviteten af HCB meget dårlig på grund af dets store flygtighed. Koncentrationen af lindan (? -HCH) i luften var højere i sommersæsonen (april-september) end resten af året, hvilket peger på episoder med langtransport af luftmasser fra det nordamerikanske kontinent, hvor lindan bliver brugt om sommeren.


PCDD/F

Polychlorinerede dibenzo-dioxiner og –furaner (PCDD/F’er) viste en udtalt sæsonvariation med høje koncentrationer om sommeren med maksimum i juli. Resten af året var niveauerne tæt på detektionsgrænsen. Sæsonvariationen skyldtes højst sandsynligt lokal affaldsforbrænding, men Nuuks forbrændingsanlæg kan udelukkes som kilde.


c-PCB’er og PCDF’er i biota

De lave koncentrationer af coplanare polychlorinerede biphenyler (c-PCB’er) i atmosfæren står i modsætning til observationerne i det grønlandske marine biota (alger, planter og dyr i havet) (Vorkamp et al., 2004). Dette indikerer, at andre kilder end atmosfærisk langtransport er de primære kilder til c-PCB’er i Nuukområdet. I modsætning til dette er PCDF’erne dominerende i atmosfæren, men af lille betydning i biota. Disse eksempler viser, at det er vigtigt at forstå transporten af disse forbindelser mellem de forskellige matricer.


Nitro-fenoler

De små koncentrationer af nitro-fenol målt i sne indikerer, at de har en forsvindende lille effekt på den grønlandske vegetation.


Konklusion

Den overordnede konklusion er, at atmosfæren i Nuuk generelt er meget ren med undtagelse af små bidrag fra lokal forurening og bidrag fra langtransport af menneskeskabte forurening fra kilder i Nordamerika.


Anbefaling

Det generelt lave niveau af forurening (PCDD/F’er undtaget) i Nuuk og den konstaterede lille betydning af langtransport fra Nordamerika gør det klart, at overvågningssaktiviteterne i den grønlandske atmosfære skal fokusere på transporten fra Eurasia til Grønland. Derfor anbefales det at flytte målestationen fra Nuuk til Station Nord i Nordøstgrønland, men samtidig at revidere måleprogrammet, så det tager højde for transporten af de nye forureninger til Arktis og til strategien i de øvrige nationale programmer under AMAP.

 

Hele rapporten i pdf-format (1.500 kB; på engelsk).