Aarhus Universitets segl

Nr. 546: Overvågning af miljøet ved Nalunaq Gold Mine, Sydgrønland 2004

Sammenfatning


Moniteringsperiode

Moniteringen blev udført i Nalunaq området, Nanortalik kommune i Sydgrønland, i perioden 20.-26. august 2004. Den fandt således sted kort tid efter den anden malm-udskibning, der blev afsluttet den 12. august 2004 og ca. otte måneder efter den første malmtransport. Moniteringen blev udført i henhold til udnyttelsesgodkendelsen af 19. marts 2004 fra Råstofforvaltningen, Grønlands Hjemmestyre.

 

Indsamlings- og analyseprogram

Blåmusling, blæretang og almindelig ulk blev indsamlet på fire marine stationer i Kirkespir Bugt, standformen af fjeldørred blev indsamlet i Kirkespir Elv og laven Cetraria nivalis blev samlet på 20 stationer i Kirkespir Bugt og Dal (Figur 1). Prøverne blev analyseret for 10 grundstoffer (Hg, Cd, Pb, Zn, Cu, Cr, Ni, As, Se og Co) og resultaterne sammenlignet med baggrundskoncentrationerne.

 

Forhøjede koncentrationer af Zn, Cu, Cr, As og Co

Der blev fundet 3-9 gange højere koncentrationer af Zn, Cu, Cr, As og Co i forhold til baggrundskoncentra-tionerne. Bortset fra Cr kunne der efter minestart forventes forhøjede niveauer af de ovenstående elementer ud fra analyser af drænvand fra malm og gråbjerg, udført før de egentlige mineaktiviteter.

 

Det marine miljø påvirkes primært fra mineområdet

Muslinger og tang indsamlet i Kirkespir Bugt på stationer relativt tæt på Kirkespirelvens udløb, havde lidt højere koncentrationer af nogle elementer i forhold til muslinger og tang fra området ved udskibningsmolen. De forhøjede niveauer i bugten synes derfor at stamme fra minen og ikke i nævneværdig grad fra udskibningsområdet.

 

Ferskvandsmiljøet

Stationære fjeldørreder havde 2-3 gange højere koncentrationer af Cr og Co i forhold til de målte baggrundsniveauer.

 

Det terrestriske miljø påvirkes af mine- og moleområderne

I Kirkespir Dal og Bugt blev der i mole -, mine - og vandfaldsområderne fundet 4-10 gange højere koncentrationer af Cu, Cr, As og Co i laver. De forhøjede koncentrationer i mole- og mineområderne kan sandsynligvis henføres til støvspredning fra de to malmlagre. De forhøjede koncentrationer i området omkring vandfaldet kunne skyldes støvspredning fra malmlagrene i lejrområdet.

 

Moderat lokal forurening

Der er i denne undersøgelse fundet 2-10 gange højere koncentrationer af nogle elementer i nogle organismer i forhold til baggrundsniveauerne. Forhøjelserne findes indenfor en 5-10 km lang kyststrækning ud for Kirkespirelvens munding. Forureningen betragtes som moderat da det kun er et lille område der er påvirket af lettere forhøjede elementkoncentrationer. Forureningen ved Nalunaq er betydelig mindre end ved de lukkede miner ved Maarmorilik, Ivittuut og Mestersvig. I

 

disse tre områder er bly forhøjet 100-1000 gange og 40-100 km kyststrækning er påvirket. Da moniteringen ved Nalunaq udføres en gang om året kan forureningen følges og der kan eventuelt foretages afhjælpende foranstaltninger.

 

Mulig indgriben

Forebyggelse af støvspredning fra de to malmlagre bør diskuteres med mineselskabet.

 

Hele rapporten  i pdf-format (1.061 kB)