Aarhus Universitets segl

Nr. 545: Naturbeskyttelse og turisme i Nord- og Østgrønland

Sammenfatning

 

Denne rapport er et input til den fremtidige forvaltning af natur og dyreliv i Nationalparken i Nord- og Østgrønland. Rapporten er udarbejdet i overensstemmelse med "Strategiplan for Nationalparken/Biosfæreområdet i Nord- og Østgrønland", som Grønlands Landsting vedtog i efteråret 2004. Rapporten omfatter tillige området syd for Nationalparken ned til 70°N. Rapporten omhandler hovedsageligt biologiske forhold.

 

Rapportens hovedelementer er:

  • En kort oversigt over forvaltning af nationalparker og fredninger i arktiske områder i Canada, Alaska og på Svalbard.
  • En oversigt over de væsentligste påvirkninger, der kan forventes ved aktiviteter i området, samt de redskaber, der kan anvendes til at minimere negative effekter på natur og dyreliv.
  • En oversigt over de væsentligste dyrearters forekomst i området.
  • Følsomme områder

 

De væsentligste negative påvirkninger er forstyrrelser af dyreliv og slid på vegetation. De største effekter må forventes i forbindelse med råstofaktiviteter og etablering af større baser for turisme samt lignende anlæg af mere permanent karakter.

 

Til rapporten hører en CD med GIS-temaer vedrørende natur og dyreliv. Disse temaer vil Grønlands Hjemmestyre kunne anvende i sin fremtidige forvaltning til at identificere forvaltningsmæssige konflikter i konkrete områder. Sådanne konflikter kan ofte minimeres ved en passende tidsmæssig og rumlig tilrettelæggelse af projekterne. Alle GIS-lag er, i overensstemmelse med Direktoratet for Miljø og Naturs ønske, udarbejdet til MapInfo.

 

I rapporten peger vi på, at det er vigtigt at identificere specielt vigtige kerneområder for natur og dyreliv. Specielt bør der sikres en tilstrækkelig viden med henblik på at vurdere virkninger af konkrete aktiviteters påvirkning af miljøet. I rapporten er udpeget 15 områder, som på baggrund af den eksisterende viden må betragtes som særligt vigtige. Viden om natur og dyreliv i Nationalparken er generelt meget begrænset, men specielt i de udpegede områder vil der være behov for baggrundsundersøgelser og opdateret viden før igangsættelse af større aktiviteter.

 

Hele rapporten  i pdf-format (13.180 kB).