Aarhus Universitets segl

Nr. 536: Aromatiske kulbrinter i produceret vand fra offshore olie- og gas industrien. Test af prøvetagningssstrategi

Faglig rapport fra DMU nr. 536: Aromatiske kulbrinter i produceret vand fra offshore olie- og gas industrien. Test af prøvetagningsstrategi. Hansen, A.B. 2005 41 s.

 

Sammenfatning

 

Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) har i et projekt for Miljøstyrelsen (MST) gennemført målinger af aromater i produceret vand fra offshore olie- og gas produktionsplatforme i den danske del af Nordsøen i forbindelse med projektet "Test af prøvetagningsstrategi for aromatiske kulbrinter i produceret vand fra offshore olie- og gas industrien". Formålet med undersøgelserne har været at teste prøvetagningsstrategien, og målingerne har omfattet såvel flygtige aromatiske forbindelser (BTEX: Benzen, Toluen, Ethylbenzen og Xylener) som semiflygtige aromater: NPDer (Naphthalener, Phenanthrener og Dibenzothiophener) og udvalgte PAHer (polycykliske aromatiske kulbrinter).

 

Prøverne, i alt 12 vandprøver, er udtaget på Dan FF olieproduktionsplatformen i Nordsøen af operatøren Mærsk Olie & Gas som tre parallelprøver af renset produktionsvand på fire forskellige datoer inden for en periode på otte dage fra 24. nov. - 02. dec. 2004. Efter udtagningen af de sidste prøver, er disse sendt til DMU, hvor de er analyseret for ovennævnte aromater.

 

Prøverne er udtaget i 1 L glasflasker, som er fyldt helt op og derefter lukket med tætsiddende låg. Efter udtagningen er prøverne desuden konserveret med syre og holdt nedkølet indtil forsendelse til analyse ved DMU. Analyserne er udført som dobbeltbestemmelser efter anbefalede standarder. Resultaterne viser, at BTEX niveauerne er reducerede sammenlignet med tilsvarende undersøgelser foretaget af DMU i 2002 af produceret vand fra en række olieproduktionsplatforme i Nordsøen samt tilsvarende udenlandske undersøgelser. I nærværende undersøgelse finder man værdier omkring 5 mg/L, mens tilsvarende undersøgelser varierer mellem 0,5 - 35 mg/L. For NPD er indholdet på omtrent samme niveau (0,5 - 1,4 mg/L), mens det for PAH synes at være forhøjet; 0,1 - 0,4 mg/L nu mod tilsvarende 0,001 - 0,3 mg/L i tilsvarende undersøgelser.

 

Prøvetagningsstrategien er blevet testet ved hjælp af variansanalyse på de målte prøver. Analyse viste, at gennemsnittet af de tre parallelprøver udtaget samtidigt giver et godt estimat for aromatindholdet i det producerede vand på det pågældende tidspunkt; variationen indenfor parallelprøverne er ikke signifikant (i.e. 95% signifikansniveau) forskellig fra den analytiske variation (fra dobbeltbestemmelser). Tilsvarende finder man, at variationen mellem prøver udtaget på de fire forskellige tidspunkter er signifikant forskellig fra variationen indenfor parallelprøverne, men ikke alle middelværdier for de enkelte prøvetagningsdage er dog signifikant forskellige for alle målte stoffer. Den relative standardafvigelse mellem de fire forskellige tidspunkter varierer mellem 6 og 47 %, mindst for BTEXer og størst for Phenanthrener. Med den valgte prøvetagningsstrategi synes det således muligt at følge ændringer i aromatindholdet til forskellige tider.

 

Hele rapporten i pdf format (494 kB).