Aarhus Universitets segl

Nr. 697: OML-spredningsberegninger på basis af 10 års meteorologi i relation til Luftvejledningen

Løfstrøm, P. 2008: "OML-spredningsberegninger på basis af 10 års meteorologi i relation til Luftvejledningen" Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet. 35 s.- Faglig rapport fra DMU nr. 697.

 

Sammenfatning

I forbindelse med miljøgodkendelser af luftforurenende virksomheder anbefaler Miljøstyrelsens Luftvejledning at den atmosfæriske spredningsmodel OML benyttes til beregninger af niveauet af luftforurening i omgivelserne. Den nuværende metode til at sammenholde beregningsresultater og grænseværdier bygger på en forudsætning om, at der benyttes ét års meteorologiske data.

 

For at opnå et statistisk mere sikkert grundlag for vurdering af niveauet af luftforurening er det undersøgt, hvordan det hidtidige meteorologiske grundlag på et års data kan udvides til 10 år.

 

Den nuværende anvendelse af kun ét års data har skabt nogen usikkerhed i den geografiske tolkning af resultaterne, hvor koncentrationsniveauer i forskellige retninger kan skyldes tilfældige meteorologiske forhold eller kildekonfigurationer. Beregningsmetoden anvender den maksimale månedlige 99%-fraktil for et års data, Kastrup 1976. 

 

Grundlaget for undersøgelsen består af 10 års meteorologiske data fra Kastrup og fra Ålborg. Data er anvendt til spredningsberegninger for forskellige typer af punktkilder med varierende skorstenshøjder, røgfaneløft og påvirkning af eventuelle nærliggende bygninger. 

 

For at opnå en ny statistisk beregningsværdi for eksponeringen, som niveaumæssigt svarer til den nuværende beregningsværdi, den maksimale månedlige 99%-fraktil, og som skal sammenlignes med Luftvejledningens B-værdi (’grænseværdi’), har den nye statistik taget udgangspunkt i de 120 månedlige 99%-fraktiler fra de 10 beregningsår. Disse er sorteret efter størrelse, og forskellige statistikker herfra er vurderet. For eksempel er der set på den absolut største månedlige 99%-fraktil, den 4. største månedlige 99%-fraktil, den 8. største månedlige 99%-fraktil, osv. samt middelværdien.

 

Undersøgelsen anbefaler, at en ny fremtidig beregningsværdi til brug for sammenligning med Luftvejledningens B-værdier baseres på en 10 års meteorologisk tidsserie fra Aalborg Lufthavn, og at der anvendes den 4. største månedlige 99%-fraktil for perioden 1974-83.

 

Den ny fraktilberegning giver en statistisk mere sikker beregningsmetode og en simplere tolkning og håndtering af retningsafhængige kilde- og receptor-data, således at der kan udføres ”skarpe retningsmæssige tolkninger” af beregnede koncentrationsniveauer.

 

En afledt anbefaling af undersøgelsen er at B-værdierne for stoffer, hvor alene dosis er af afgørende betydning, på sigt bør anvendes på en anden måde end hidtil. Det anbefales at 1/40 af B-værdien sammenholdes med en OML-beregnet langtidsmiddelværdi (10 år) – i modsætning til nu, hvor B-værdien sammenholdes med den maksimale månedlige 99%-fraktil.

 

Hele rapporten i pdf-format (1.106 KB)