Aarhus Universitets segl

Nr. 689 Kvælstofbelastning af naturområder på Bornholm og Sjælland

Ud af 17 udvalgte lokaliteter på Sjælland og Bornholm var tålegrænseintervallets øverste værdi for kvælstof tangeret for to naturområder. For det ene af disse er det ikke muligt at komme under intervallets øverste grænse alene ved at reducere det lokale bidrag. Derudover er den nedre værdi af tålegrænseintervallet overskredet for fire lokaliteter. Ved de resterende 11 lokaliteter blev der ikke fundet nogen overskridelser af tålegrænsen. Det viser en ny rapport fra Danmarks Miljøundersøgelser ved Aarhus Universitet.

Sammenfatning

Denne rapport præsenterer en kortlægning af kvælstofafsætningen til en række udvalgte naturområder inden for den geografiske afgrænsning for Miljøcenter Roskilde.

 

Miljøcenter Roskilde har udvalgt 17 primære naturområder på Sjælland og Bornholm, samt en række supplerende naturområder inden for en radius af 2 km fra disse. Modelberegningerne giver et estimat af både den totale kvælstofafsætning, samt bidraget fra lokale landbrugskilder til ammoniak inden for et 16 km x 16 km område omkring hvert af de primære naturområder. Beregninger er sammenholdt med de såkaldte tålegrænseintervaller, som angiver hvor meget kvælstof forskellige naturtyper typisk kan tåle uden påviselige forandringer. Der er ikke i dette studie foretaget en mere præcis fastsættelse af tålegrænserne, da dette kræver specifikke data fra de udvalgte naturområder. 

 

Ud af de 17 lokaliteter er tålegrænseintervallets øverste værdi tangeret for to naturområder. For det ene af disse er det ikke muligt at komme under intervallets øverste grænse alene ved at reducere det lokale bidrag. Derudover er den nedre værdi af tålegrænseintervallet overskredet for fire lokaliteter. Ved de resterende 11 lokaliteter blev der ikke fundet nogen overskridelser af tålegrænsen.

 

Kortlægningen er udført for Miljøcenter Roskilde.

 

Kontakt: Seniorforsker Camilla Geels, tlf. 4630 1169, cag@dmu.dk

 

Kvælstofbelastning af naturområder på Bornholm og Sjælland. Geels, C, Frohn, L.M., Madsen, P.V. & Hertel, O. 2008. Faglig rapport fra DMU nr. 689, 58 s.Rapporten i pdf-format (5.545 kB)