Authors: Ole-Kenneth Nielsen 1), Erik Lyck 1), Mette Hjorth Mikkelsen 1), Leif Hoffmann 1), Steen Gyldenkærne 1), Morten Winther 1), Malene Nielsen 1), Patrik Fauser 1), Marianne Thomsen 1), Marlene S. Plejdrup 1), Jytte Boll Illerup 1), Peter Borgen Sørensen 2), Lars Vesterdal 3)
Departments: 1) Department of Policy Analysis, National Environmental Research Institute, University of Aarhus.
Note: Jytte Boll Illerup (Affiliation since February 1, 2008: Department Chemistry and Biochemical Engeering, Technical University of Denmark
2) Department of Terrestrial Ecology, National Environmental Institute, University of Aarhus
3) Department of Forestry and Landscape, Faculty of Life Sciences, University of Copenhagen
Denmark’s National Inventory Report 2008 Subtitle: Emission Inventories 1990-2006 - Submitted under the United Nations Framework Convention on Climate Change. National Environmental Research Institute, University of Aarhus. 701 pp. – NERI Technical Report no. 667.
Sammenfatning
S.1. Baggrund for opgørelse af drivhusgasemissioner og klimaændringer
Rapporteringen
Denne rapport er Danmarks årlige rapport – den såkaldte Nationale Inventory Report (NIR) som beskriver drivhusgasopgørelsen og som blev fremsendt til FN’s konvention om klimaændringer (UNFCCC) den 15. april 2008. Rapporten indeholder detaljerede informationer om Danmarks drivhusgasudslip for alle år fra 1990 til 2006. Rapportens struktur er i overensstemmelse med UNFCCC’s retningslinjer for rapportering og review. Forskellen mellem Danmarks NIR 2008 som blev fremsendt til EU-Kommissionen til den 15. marts 2008, og denne rapport til UNFCCC vedrører det territorium rapporteringen omfatter. NIR 2008 til EU-Kommissionen var for Danmark, mens NIR 2008 til UNFCCC er for Danmark, Grønland og Færøerne. Opgørelserne for Danmark er uændrede siden 15. marts, 2008-rapporteringen til EU-Kommissionen. Da opgørelserne for Grønland og Færøerne alene beskrives i Annex 6 i denne rapport er sektorkapitlerne og sammenfatningen neden for også uændret siden 15. marts-rapporteringen.
Denne emissionsopgørelse for Danmark for årene 1990 til 2006, er som tidligere årlige opgørelser, rapporteret i formatet Common Reporting Format (CRF) som Klimakonventionen foreskriver anvendt. CRF-tabellerne indeholder oplysninger om emissioner, aktivitetsdata og emissionsfaktorer for hvert år, emissionsudvikling for de enkelte drivhusgasser samt den totale drivhusgasemission i CO2-ækvivalenter.
Følgende emner er beskrevet i rapporten: Udviklingen i drivhusgasemissionerne, metoder mv. som anvendes til opgørelserne i de emissionskategorier som findes i CRF-formatet, usikkerheder, rekalkulationer, planlagte forbedringer og procedure for kvalitetssikring og – kontrol.
Denne rapport er offentlig tilgængelig på DMUs hjemmeside http://www.dmu.dk/Udgivelser/ (søg efter ”National Inventory Report 2008”)
Denne rapport indeholder ikke det fulde sæt af CRF-tabeller. Kun trend-tabellerne fra CRF, som viser udviklingen for de rapporterede direkte drivhusgasser – CO2, CH4 og N2O- for 1990-2006 (tabellerne 10.1-5 fra CRF formatet) er medtaget, se Annex 9. Det fulde sæt af CRF tabeller er tilgængelige på EIONET som er det Europæiske Miljøagenturs rapporterings-internetsite:
http://cdr.eionet.europa.eu/dk/Air_Emission_Inventories/Submission_UNFCCC/envrtkpa
Med hensyn til gengivelsen af tal i rapporten og i CRF-formatet, gøres opmærksom på at CRF-tabellerne og Annex 9 er med dansk notation: “,” (komma) for decimaladskillelse og “.” (punktum) til adskillelse af tusinder. I rapporten (undtagen i de få tilfælde hvor tabeller er indsat som ”billede” fra CRF, som Annex 9) er den engelske notation brugt: “.” (punktum) for decimaltegn og (for det meste) mellemrum for adskillelse af tusinder. Den engelske notation for adskillelse af tusinder med “,” (komma) er (for det meste) ikke brugt på grund af risikoen for fejltagelser for danske læsere.
Ansvarligt institut
Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) under Aarhus Universitet, er ansvarlig for udarbejdelse af de danske drivhusgasemissioner og den årlige rapportering til EU og Klimakonventionen og er kontaktpunktet for Danmarks nationale system til drivhusgasopgørelser under Kyoto-protokollen. DMU deltager desuden i arbejdet i regi af Klimakonventionen og Kyotoprotokollen, hvor retningslinjer for rapportering diskuteres og vedtages og i EU’s moniteringsmekanisme for opgørelse af drivhusgasser, hvor retningslinjer for rapportering til EU reguleres. Arbejdet med de årlige opgørelser udføres i samarbejde med andre danske ministerier, forskningsinstitutioner, organisationer og private virksomheder.
Drivhusgasser
Til Klimakonventionen rapporteres følgende drivhusgasser:
• Kuldioxid CO2
• Metan CH4
• Lattergas N2O
• Hydrofluorcarboner HFC’er
• Perfluorcarboner PFC’er
• Svovlhexafluorid SF6
Det globale opvarmningspotentiale, på engelsk Global Warming Potential (GWP), udtrykker klimapåvirkningen over en nærmere angivet tid af en vægtenhed af en given drivhusgas relativt til samme vægtenhed af CO2. Drivhusgasser har forskellige karakteristiske levetider i atmosfæren, således for metan ca. 12 år og for lattergas ca. 120 år. Derfor spiller tidshorisonten en afgørende rolle for størrelsen af GWP. Typisk vælges 100 år. Herefter kan effekten af de forskellige drivhusgasser omregnes til en ækvivalent mængde kuldioxid, dvs. til den mængde kuldioxid der vil give samme klimapåvirkning. Til rapporteringen til Klimakonventionen er vedtaget at anvende GWP-værdier for en 100-årig tidshorisont, som ifølge IPCC’s anden vurderingsrapport er:
• Kuldioxid, CO2 : 1
• Metan, CH4 : 21
• Lattergas, N2 O: 310
Regnet efter vægt og over en 100-årig periode er metan således ca. 21 og lattergas ca. 310 gange så effektive drivhusgasser som kuldioxid. For andre drivhusgasser der indgår i rapporteringen, de såkaldte F-gasser (HFC, PFC, SF6) findes væsentlig højere GWP-værdier. Under Klimakonventionen er der ligeledes vedtaget GWP-værdier for disse baseret på IPCC’s anbefalinger. Således har f.eks. SF6 en GWP-værdi på 23.900. I denne rapport anvendes de GWP-værdier, som UNFCCC har vedtaget.
S.2. Udviklingen i drivhusgasemissioner og optag
De danske opgørelser af drivhusgasemissioner følger metoderne som beskrevet i IPCC’s retningslinjer. I den forbindelse skal nævnes at det under Klimakonventionen og Kyotoprotokollen er vedtaget at IPCC’s 1996 retningslinjer og IPCC’s 2000 anvisninger skal anvendes. Opgørelserne er opdelt i syv overordnede sektorer, 1. energi, 2. industrielle processer, 3. opløsningsmidler, 4. landbrug, 5. arealanvendelse for skove og jorder (Land Use Land Use Change and Forestry: LULUCF) og 6. affald. Drivhusgasserne omfatter CO2, CH4, N2O og F-gasserne: HFC’er, PFC’er og SF6. I Figur S.1 ses de estimerede drivhusgasemissioner for Danmark i CO2 -ækvivalenter for perioden 1990 til 2006. Figuren viser Danmarks totale udslip med og uden LULUCF-sektoren (Land Use and Land Use Change and Forestry). Til venstre i S.1 ses det relative bidrag til Danmarks totale udslip (uden LULUCF) i 2006 for sektorerne 1. – 4. og 6. For sektor 1. energi er vejtrafik vist særskilt. Sektor 5. LULUCF indgår ikke i denne figur da sektoren i 2006 udgjorde et optag for drivhusgasser.
Figur S.1 Danske drivhusgasemissioner. Bidrag til total emission fra hovedsektorer for 2006 og tidsserier i CO2 -ækvivalenter for 1990-2006.
I overensstemmelse med retningslinjerne for opgørelserne er emissionerne ikke korrigerede for handel med elektricitet med andre lande og temperatursvingninger fra år til år. CO2 er den vigtigste drivhusgas og bidrager i 2006 med 81,7 % af det nationale totale udslip, efterfulgt af N2O med 9,2 % og CH4 med 7,8 %, mens HFC’er, PFC’er og SF6 kun udgør 1,3 % af de totale emissioner. Set over perioden 1990-2006 så har disse procenter været stigende for CO2 og F-gasser, nær konstant for CH4 og faldende for N2O. Netto-CO2-optaget af skov og jorder (LULUCF) er i 2006 2,6 % af den nationale totale emission. Med hensyn til sektorene (figur S.1) så bidrager energi ekskl. vejtransport (hovedsageligt stationære forbrændingsanlæg), vejtransport og landbrug mest med i 2006 henholdsvis 61,5, 19,3 og 13,6 %. De nationale totale drivhusgasemissioner i CO2-ækvivalenter er steget med 2,1 % fra 1990 til 2006, hvis netto-bidraget fra skovenes og jordenes udledninger og optag af CO2 ikke indregnes, og faldet med 1,3 % hvis de indregnes.
S.3. Oversigt over drivhusgasemissioner og optag fra sektorer
S.4. Andre informationer
S.4.1 Kvalitetssikring og - kontrol
Rapporten indeholder en plan for kvalitetssikring og -kontrol af emissionsopgørelserne. Kvalitetsplanen bygger på IPCC’s retningslinjer og ISO 9000 standarderne. Planen skaber rammer for dokumentation og rapportering af emissionerne, så opgørelserne er gennemskuelige, konsistente, sammenlignelige, komplette og nøjagtige. For at opfylde disse kriterier, understøtter datastrukturen arbejdsgangen fra indsamling af data til sammenstilling, modellering og til sidst rapportering af data.
Som en del af kvalitetssikringen, er der for alle emissionskilder udarbejdet rapporter, der detaljeret beskriver og dokumenterer anvendte data og beregningsmetoder. Disse rapporter evalueres af personer uden for DMU, der har høj faglig ekspertise indenfor det pågældende område, men som ikke direkte er involveret i arbejdet med opgørelserne. Indtil nu er rapporter for stationære forbrændingsanlæg, transport og landbrug blevet evalueret. Desuden er der gennemført et projekt, hvor de danske opgørelsesmetoder, emissionsfaktorer og usikkerheder sammenlignes med andre landes, for yderligere at verificere rigtigheden af opgørelserne.
S. 4.2. Fuldstændighed i forhold til IPCCs retningslinjer for kilder og gasser
De danske opgørelser af drivhusgasemissioner indeholder alle de kilder der er beskrevet i IPCC’s retningsliner undtagen:
Landbrug: Metankonverteringsfaktoren for emissioner fra kyllingers og pelsdyrs fordøjelsessystemer er ikke bestemt, og der findes ingen IPCC standardemissionsfaktor. Emissionerne fra disse dyrs fordøjelsessystemer anses dog for at være forsvindende i forhold til de totale emissioner fra fordøjelsessystemer.
S. 4.3. Rekalkulationer og forbedringer
De vigtigste forbedringer af opgørelserne er:
Energi
Stationær forbrænding
For stationær forbrænding er emissionsopgørelserne blevet opdateret i henhold til den seneste officielle energistatistik publiceret af Energistyrelsen. Opdateringen omfatter årene 1990-2005. Denne opdatering er grundlaget for de fleste ændringer indenfor stationær forbrænding.
For naturgasfyrede gasmotorer er emissionsfaktorerne for CH4, NMVOC, CO og NOx opdateret i forbindelse med et forskningsprogram, der har indregnet emissioner fra start/stop af gasmotorer i den samlede emissionsfaktor.
Data fra CO2-kvote-indberetninger er for første gang inkluderet i emissionsopgørelsen for 2006. Det er hovedsageligt fra centrale kraftværker, der benytter kul og fuelolie, hvor detaljerede oplysninger er til rådighed.
Baseret på den gennemgang (et såkaldt in-country review) af drivhusgasopgørelserne, som blev foretaget i april 2007 af et hold af eksperter fra FN, er der foretaget en række forbedringer vedrørende data samt form og indhold i rapporteringen:
Mobile kilder
De største ændringer i CO2-emissionen ses for national søtransport og fiskeri. Afledt af nye forskningsresultater beregner DMU nu direkte forbruget af tung olie og diesel for national søtransport. Med det formål at bevare den nationale energibalance sker der en vekselvirkning med forbruget af diesel indenfor fiskeri og forbruget af tung olie indenfor industriens stationære kilder. Ændringerne i energiforbrug for national søtransport medfører emissionsændringer for CO2, CH4 og N2O fra 1990 til 2005, og omtrent de samme ændringer med omvendt fortegn for fiskeri i samme periode.
Der sker mindre ændringer indenfor områderne:
1. Vejtrafik. En fejl er blevet rettet hvad angår fordelingen af det samlede trafikarbejde mellem personbiler og varebiler, og disse ændringer i input data har medført mindre emissionsændringer. Der er også sket ændringer i input data for forbruget af benzin i perioden 1990-2005, pga. et mindre beregnet benzinforbrug for arbejdsredskaber og maskiner i samme tidsperiode.
2. For vejtrafik er CH4 og N2O emissionsfaktorerne opdateret med nye emissionsdata fra COPERT IV-modellen.
De beskrevne ændringer i 1) og 2) medfører emissionsændringer for vejtrafikkens CO2, CH4 og N2O fra 1990 til 2005.
3. For militær sker der små emissionsændringer for CH4 og N2O fra 1990-2005, pga. af nye afledte emissionsfaktorer fra vejtrafik.
4. For have- og hushold falder CO2, CH4 og N2O-emissionen noget fra 1990-2005 pga. et mindre beregnet forbrug af benzin i denne periode.
5. For landbrug medfører opdaterede bestandsdata for ATV'er (All Terrain Vehicles) fra 2002-2005, at energiforbrug og CO2, CH4 og N2O-emissioner stiger en smule i disse år.
Industri
Der er ikke introduceret større metodiske ændringer i opgørelsen for 2006. Dog er beregningerne vedrørende fremstilling af brændt kalk ændret til at basere sig på brændt kalk og hydratkalk hver for sig. EU-ETS (EU Emission Trading Scheme) informationer er implementeret for cementproduktion og raffinering af sukker for 2006.
Opløsningsmidler
Middelvolumen for spraydåser er reduceret, hvilket reducerer propan- og butan-emissionerne for husholdninger. Emissionsfaktoren for anvendelse af propylalkohol i sprinklervæske er ændret. N2O-emissioner er medregnet for første gang.
Landbrug
Mindre ændringer af emissionen fra landbrugssektoren har resulteret i en mindre justering af emissionen for årene fra 1994 til 2005, men ændringerne betyder en justering på totalemissionen på mindre end 1 % per år. Der er ikke foretaget ændringer i beregningsmetoden. De vigtigste ændringer omfatter en opdatering af husdyrproduktionen og arealanvendelsen fra Danmarks Statistik for 2005, en opdatering af mængden af biogasbehandlet gylle for årene 2002 – 2005 og en lille ændring i andelen af kløver i kløvergræs-marker i forbindelse med beregning af emissionen fra N-fikserende planter. På baggrund af review-temaets (in-country review) anbefalinger og forslag fra april 2007, er der i NIR foretaget nogle supplerende beskrivelser, for at øge forståelsen i de tilfælde hvor Danmark anvender nationale data. Dette gælder f.eks. nøgledata for underkategorier for svin og kvæg, for på denne måde bedre at kunne sammenholde emissionsfaktorerne med de i IPCC retningsgivne standard værdier.
Affald
Der er ingen metodeændringer for beregning af CH4 for lossepladser. En mindre ændring til kategorien skyldes opdatering af biogas optag for 2005. For spildevand er for 2003-2005 rettet en fejl i modelformuleringen. Resultat af rettelsen er en mindre stigning i CH4 emissionen.
Arealanvendelse (LULUCF)
Afgrøder, græsområder og vådområder
En fejlberegning for skov i 2005 er blevet rettet, lige såvel som en afrund-ingsfejl for kalkforbruget i 1990. Da der for mineraljorder anvendes en glidende femårs gennemsnit i emissionsopgørelsen, er der som normalt genberegnet emissionerne fra disse jorde for 2004 og 2005.
Totale ændringer
Ændringer i de danske totale drivhusgasemissioner (i CO2-ækvivalenter), uden medtagning af emissioner og optag fra jorde og skov, som følge af forbedringer og rekalkulationer, er små i forhold til sidste års rapportering. Ændringerne for hele tidsserien 1990 til 2005 ligger mellem -0,02 % og +0,18 %.
Ændringer i de danske totale drivhusgasemissioner (i CO2-ækvivalenter) er større, når emissioner og optag fra jorde og skov medtages. Det skyldes rekalkulationer i LULUCF-sektoren for 2003 og 2004. Ændringerne i forhold til sidste rapportering er dog stadig forholdsvis små og ligger for hele tidsserien 1990 til 2005 mellem –1,01 % og +0,14 %.
Hele rapporten i pdf-format (7.294 kB)