Sammenfatning
Den rumlige og tidslige fordeling af marine organismer og økosystemprocesser i iskant-zonen blev undersøgt i foråret 2006 som led i en Strategisk Miljøvurdering af olieaktiviteter i Disko Vest-området. Formålet var dels at identificere vigtige områder for biodiversitet på denne særdeles dynamiske årstid, og dels at identificere faktorer som påvirker den rumlige fordeling af vigtige arter og grupper. To undersøgelser blev udført samtidig: En optælling (linjetransekt) fra fly af havfugle og havpattedyr, samt et oceanografisk togt kombineret med linjetransekter. På togtet blev fysiske og biologiske data indsamlet ved 116 stationer med ca. 10 km’s mellemrum, og havfugle og havpattedyr blev talt mellem stationerne. Polarlomvier blev indsamlet til havs for at undersøge deres fødevalg. Satellitbaserede målinger blev i nogle tilfælde brugt til at supplere data og observationer fra togtet.
Lodrette profiler af temperatur og saltholdighed viste at lagdelingen af vandsøjlen blev stærkere over den tre uger lange undersøgelsesperiode, med nogen rumlig variation. Koncentrationerne af næringsstoffer var generelt høje, og betingelserne for en forårsopblomstring af fytoplankton (mikroskopiske alger) var således til stede. Målinger af klorofylkoncentration fra såvel skib som satellit viste da også en stigning over undersøgelsesperioden. Opblomstringen syntes at ske tidligere på Store Helle¬fiskebanke i den sydlige del af undersøgelsesområdet, måske fordi området er relativt lavvandet og fytoplankton derfor forblev i den fotiske zone (hvor der er lys nok til fotosyntese) også før en lagdeling var etableret.
Biomassen af mesozooplankton (smådyr under 2 mm) i den øvre del af vandsøjlen var domineret af tre grupper: Vandlopper af slægten Calanus (64%), rur-larver (16%) og rejelarver (12%). Større planktondyr blev kun undtagelsesvis fanget med det tilgængelige udstyr. Vandlopper dominerede overalt i undersøgelsesområdet, undtagen omkring Store Helle¬fiskebanke hvor rur-larver var meget talrige. Den samlede biomasse af zooplankton varierede meget fra sted til sted uden noget klart mønster. Statistiske modeller viste at iskoncentrationen påvirkede den rumlige fordeling af alle tre hovedgrupper. Vandlopper og rejelarver var mindre hyppige i områder med megen is, mens rur-larver var betydeligt mere hyppige i områder med megen is og svag lagdeling. Alle fiskelarver var tobis, og forekom mest omkring Store Hellefiskebanke.
Antallet af havfugle i undersøgelsesområdet blev estimeret ud fra flytællingerne. Total blev området brugt af omkring en million fugle i forårsperioden. De mest talrige arter var polarlomvie (430.000) og kongeederfugl (400.000), efterfulgt af mallemuk (89.000), ride (77.000) og tejst (21.000). Kongeederfugl var koncentreret omkring Store Hellefiskebanke og almindelig ederfugl nær kysten, områder som er tilstrækkelig lavvandede til at de har adgang til de bunddyr de lever af. Den rumlige fordeling af de øvrige almindelige arter var mere kompleks, til dels fordi undersøgelsesperioden var ret lang og fuglene formodentlig ændrede fordeling efterhånden som føde- og isforholdene ændrede sig. Statistiske modeller baseret på skibstællingerne viste at mallemuk og ride optrådte hyppigere i områder hvor forårsopblomstringen var veludviklet, mens polarlomvie foretrak dybt vand og tejst lavt vand. Ingen af disse mønstre var dog særligt stærke. Yderligere analyser af havfuglenes fordeling baseret på flytællingerne er planlagt, med anvendelse af helt nyudviklede metoder.
Mange polarlomvier havde tomme maver, og blandt de resterende var invertebrater (amfipoder og blæksprutter) mere almindelige end fisk. Den eneste fiskeart som med sikkerhed blev fundet i maverne var lodde.
Antallet af havpattedyr blev estimeret ud fra flytællingerne. De almindeligste arter i undersøgelsesområdet var ringsæl (4600), hvidhval (1400), remmesæl (1200), grønlandshval (450) og hvalros (420). Disse estimater var dog meget usikre og næsten sikkert for lave, da de ikke blev korrigeret for at dyrene er neddykket en stor del af tiden.
Rapporten i pdf-format (8.528 kB)