Aarhus Universitets segl

Nr. 673: Kvælstofbelastning af naturområder i Østjylland. Opgørelse for udvalgte Natura 2000 områder

Frohn, L.M., Geels, C., Madsen, P.V. & Hertel, O. 2008: Kvælstofbelastning af naturområder i Østjylland. Opgørelse for udvalgte Natura 2000 områder. Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet. 48 sider. Faglig rapport fra DMU nr. 673. 

 

Sammenfatning

Denne rapport præsenterer en kortlægning af kvælstofafsætningen til en række udvalgte naturområder inden for den geografiske afgrænsning for Miljøcenter Århus. De beregninger der ligger til grund for kortlægningen er foretaget med DMU’s modelsystem DAMOS (Danish Ammonia Modelling System). I alt har Miljøcenteret udvalgt 26 naturområder ud fra kriterier der er baseret på tålegrænseintervaller, beliggenhed i forhold til husdyrproduktion og udspredningsarealer for husdyrgødning, fremherskende vindretninger, plejemuligheder, geografisk fordeling indenfor miljøcentrets afgrænsning og florasammensætning, se figur 1.1. Derudover har Miljøcenteret udpeget en række supplerende punkter i nærheden af naturområderne for hvilke der også er foretaget en estimering af kvælstofafsætningen ved hjælp af beregningsresultaterne.

 

Kort over de 26 lokaliteter i Miljøcenter Århus’ geografiske afgrænsning

 

Figur 1.1 Kort over de 26 lokaliteter i Miljøcenter Århus’ geografiske afgrænsning.

 

Der er foretaget beregninger med de to modeller der indgår i DAMOS systemet - DEHM (regional baggrund og afsætning af kvælstofkomponenter forskellige fra ammoniak) og OML-DEP (lokal skala modellering af ammoniakafsætning). På lokal skala er der for hver lokalitet taget hensyn til alle kendte punkt- og arealkilder i et nærområde på 16km x 16km der er defineret således at et centralt punkt i det udvalgte naturområde er placeret i midten af nærområdet. I beregningerne er der anvendt detaljerede opgørelser af den atmosfæriske udledning af ammoniak bl.a. baseret på data fra tilgængelige registre (CHR – det central husdyrregister; GLR det generelle landbrugsregister) samt udledningsfaktorer og information om dansk landbrugspraksis. Til alle beregninger (DEHM og OML-DEP) er der anvendt meteorologiske data fra vejrprognosemodellen MM5. Disse data er produceret ved hjælp af DMU’s THOR system, der bl.a. bruges til at beregne luftforureningsprognoser fire dage frem i tiden.

 

Ud af de 26 primære lokaliteter der er kortlagt, er tålegrænseintervallets øverste værdi overskredet for de 13. For 9 af disse 13 lokaliteter er det ikke muligt at komme under tålegrænseintervallets øverste værdi ved reduktion af det lokale bidrag alene. Den øverste værdi af tålegrænseintervallet er tangeret for yderligere 4 lokaliteter og for de resterende 9 lokaliteter er tålegrænseintervallets nederste værdi overskredet.

 

Hele rapporten  i pdf-format (6.662 kB)