Aarhus Universitets segl

Nr. 668: Brændefyring i hjemmet - praksis, holdninger og regulering

Petersen, L.K. & Martinsen, L. 2008: Brændefyring i hjemmet - praksis, holdninger og regulering. Danmarks Miljøundersøgelser, AU 51 s. - Faglig rapport fra DMU nr. 668.

 

Sammenfatning

Denne rapport handler om brugen af brændeovne til opvarmning af boligen, og bygger på resultaterne af en interviewundersøgelse og en spørgeskemaundersøgelse. Den handler om, hvorfor folk bruger brændeovne, hvordan de bruger dem, og hvilke funktioner brændeovnen har i hjemmet. Desuden beskæftiger rapporten sig med, hvilke holdninger brugere og ikke-brugere har til de mulige miljøkonsekvenser af brændefyring og til forskellige former for regulering.

 

Der kan være mange grunde til at have og bruge en brændeovn i hjemmet. Den væsentligste grund er den hygge brændefyring tilføjer hjemmet, og den næstvigtigste grund er de økonomiske fordele. Desuden spiller forhold som varmens kvalitet og ønsket om højere varme i boligen en rolle, og på tværs af disse forskellige bevæggrunde er også selvbestemmelse i husholdningens varmeforsyning en væsentlig underliggende årsag til at have en ovn i hjemmet.

 

De potentielle miljøproblemer ved brændefyring beror bl.a. på ovnens egenskaber, kvaliteten af brændet og forbrændingsprocessen, herunder lufttilførslen, og her spiller folks fyringsrutiner en væsentlig rolle. For brugerne af brændeovne er der både sanselige erfaringer og sociale normer – hvad angår fx. brug af vådt træ eller nogen anden form for brændsel end rent træ – som understøtter en miljømæssigt hensigtsmæssig praksis omkring brændefyring. Undersøgelserne viser imidlertid også, at selv om man er indstillet på korrekt fyring, så kan andre hensyn i hverdagen veje tungere; hensyn der handler om hvad man har tid og energi til, hvad der er praktisk gennemførligt, hvad man orker at tænke på, og hvilket niveau af varmemæssig komfort man ønsker.

 

Knap halvdelen af respondenterne, brugere såvel som ikke-brugere, føler sig i en eller anden grad – fra lidt til voldsomt – generet af brænderøg, og omkring 25 % føler sig mere end lidt generet. Samtidig er der opbakning fra 62 % til en eller anden indsats for at begrænse problemerne med brænderøg. Når forskellige former for regulering bliver nævnt, er det dog kun oplysning og rådgivning om god fyringspraksis der vinder stor opbakning både blandt brugere og ikke-brugere.

 

Hele rapporten i pdf-format (591 kB)