Aarhus Universitets segl

Nr. 121: Sanitary survey rapport 7: Skive Fjord, Lovns og Risgårde Bredning

Larsen MM, Jakobsen HH, Göke C, Hendriksen NB, Rømer JK, Mohn C, Jensen AN & Schultz AC 2018. Sanitary survey rapport 7: Skive Fjord, Lovns og Risgårde Bredning. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, 110 s. - Teknisk rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 121.
http://dce2.au.dk/pub/TR121.pdf

Sammenfatning

Det fremgår af reglerne i Kontrolforordningen for animalske fødevarer (Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 854), at mikrobiologisk klassificering af produktionsområder for muslinger m.m.[1] og den dertil hørende prøveudtagningsplan skal bygge på en ’sanitary survey’. En sanitary survey er en vurdering af interaktionerne mellem potentielle forureningskilder, klimaforhold, vandbevægelser m.m. i området. EU-Kommissionens vejledning i udarbejdelse af sanitary survey (EU 2017) har dannet basis for denne rapport. Der er dog i visse tilfælde taget hensyn til den danske praksis for mikrobiologisk prøveudtagningsfrekvens og tidligere klassificering foretaget på baggrund af denne, som beskrevet i muslingebekendtgørelsen (Bekendtgørelse nr. 1722) og opsummeret i appendiks 11 Lovgivning.

Rapporten behandler Skive Fjord, Lovns og Risgårde Bredning som et samlet område. Området består af seks produktionsområder: P17, P18, P19, P20, P21 og P22. Risgårde Bredning (P17 og P18) var frem til 2011 opdelt øst-vest i stedet for nord-sydgående retning, og alle historiske mikrobiologiske data er behandlet under hensyn til den nye inddeling. Der fiskes fortrinsvis blåmuslinger i området, men også hjertemuslinger og østers er blevet landet enkelte år (<1 ton, svarende til <0,1 % i vægt af samlet høst).

Rapporten understøttes af offentligt tilgængelige data fra overvågning af mikrobiologisk forurening i området Skive Fjord, Lovns og Risgårde Bredning, hvor indholdet af E. coli og Salmonella[2] er bestemt i prøver af muslinger m.m. udtaget i forbindelse med erhvervets egenkontrol og prøver udtaget af Fødevarestyrelsen til verifikation af egenkontrollen. Det skal hertil bemærkes, at der er anvendt information og data, som er hentet fra de omkringliggende kommuners hjemmesider samt fra Danmarks Statistik. I mange tilfælde kan rapporter, der er hentet fra internettet, blive fjernet eller flyttet ved ændringer på kommunernes eller ministeriernes hjemmesider. Samtidig kan dynamiske tabeller, der er dannet med web-baserede dataapplikationer, ændres, når der kommer nye data, eller hvis der sker revision af de underliggende data. Det kan derfor ikke garanteres, at alle referencer, anvendt information og data fremadrettet fortsat vil være tilgængelige på nettet.

Fra den danske muslingeovervågning findes der generelt et solidt sæt historiske data for E. coli-niveauer i muslinger m.m. indsamlet fra de positioner, hvor der er blevet høstet i produktionsområderne inden for Skive Fjord, Lovns og Risgårde Bredning. I denne rapport er der fokuseret på de seneste 10 års (2008-2017) prøveudtagninger og opnåede resultater i produktionsområderne. Datasættet viser, at 97 % af i alt 1.040 prøver indeholder E. coli inden for A-niveau (<230 MPN/100 g), og at der ikke er påvist Salmonella i de 350 prøver, der er testet for dette i området. Datasættet viser dog store forskelle i prøvetagningsmængde og -frekvens i de enkelte områder. For eksempel er der kun for P19 og P22 alle årene udtaget prøver til mikrobiologisk undersøgelse.

Samlet set peger sanitary survey for Skive Fjord, Lovns og Risgårde Bredning på, at området har en overordnet god mikrobiologisk hygiejne med kun sjælden forekomst af nævneværdig mikrobiel forurening.

Opsummering af anbefalet prøveudtagningsplan

Ud fra en vurdering af kilder og transportveje for mikrobiologisk forurening (sanitary survey) og en verificering af denne i forhold til historiske mikrobiologiske data fra Skive Fjord, Lovns og Risgårde Bredning er der for hvert af produktionsområderne P17-P22 (figur 1.1) anbefalet et overvågningsprogram.

I hvert af de anbefalede overvågningsprogrammer indgår forslag til et prøveudtagningspunkt, en klassificeringsstatus (indledende eller permanent) samt en prøveudtagningsplan (påkrævet prøveudtagningsfrekvens og -antal).

På baggrund af resultaterne for produktionsområdernes sanitary surveys samt antal, frekvens og indhold af E. coli i prøver udtaget i de historiske mikrobiologiske analyser gælder det således som helhed (samlet for bund- og linemuslinger mm.), at produktionsområderne P17, P19, P20 og P21 vurderes egnede til permanent klassificering med en fremtidig prøveudtagningsfrekvens på minimum 8 prøver pr. år over en fortsat treårig periode. P22 foreslås indledende permanent klassificeret med en fremtidig prøveudtagningsfrekvens på minimum 12 prøver pr. år over en fortsat treårig periode. Omvendt kan P18 ikke vurderes for permanent klassificering grundet mangel på data inden for de seneste 3 år (sidste datasæt er fra 2009). Hvis P18 ønskes inkluderet i den permanente klassificering, vil der ifølge EU’s guideline være behov for indledningsvis at indsamle data, således at der findes resultater for 12 prøver indsamlet det seneste halve år eller data fra 24 prøver fra de seneste 3 år.

Rapporten er opdelt i hovedkapitler, som giver en opsummering af identificerede mikrobiologiske forureningskilder. Hovedkapitlerne tager udgangspunkt i appendiks 2-8. Appendiks 9 er en detaljeret gennemgang af de samlede historiske mikrobiologiske data fra muslingeovervågningen, bestående af fiskeriets egenkontrol og Fødevarestyrelsens verifikationsprojekter af erhvervets egenkontrol. Det vurderes unødvendigt at foretage en ’shoreline survey’, da alle mulige kilder til sanitær forurening er beskrevet i kommunernes spildevandsplaner, badevandskvalitetsbeskrivelser og Miljø- og Fødevareministeriets basisanalyser i forbindelse med vandrammedirektivet.


[1] Muslinger m.m.: toskallede bløddyr, pighuder, sækdyr og havsnegle.

[2] E. coli og Salmonella er almindelige bakterier i tarmsystemet hos pattedyr og fugle. E. coli anvendes som indikator for fækal forurening.