Fløjgaard, C., Nygaard, B., Eriksen, P.N., Mielic, C. & Ejrnæs, R. 2022. Evidensbaseret forvaltning af Kongenshus Mindeparks biodiversitet. Kortlægning, målsætninger og virkemidler. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, 36 s. - Teknisk rapport nr. 228. http://dce2.au.dk/pub/TR228.pdf
Hedeselskabet har henvendt sig til Aarhus Universitet med et ønske om at forbedre vidensgrundlaget for en mere ambitiøs og vildere forvaltning af natur og biodiversitet i Kongenshus Mindepark.
Kortlægningen af naturtyper viser, at Kongenshus er domineret af store områder med tør hede og mindre områder med eng, mose og kær. Ud over de blomstrende dværgbuske er der generelt få blomster på hedefladen, som fremtræder ensformig og uden variation i form af bart sand og vedplanter. Resen Bæk er i usædvanlig god tilstand for et dansk vandløb uden tydelig næringsstofbelastning, regulering eller afvanding.
Nationale overvågningsdata viser, at de tørre heders tilstand er i forværring, og analyser af overvågningsdata fra Kongenshus Mindepark tegner det samme billede. Der er en signifikant negativ udvikling i den gennemsnitlige artsscore, der indikerer fremgang i robuste arter og tilbagegang for mere sårbare arter. Der er en ikke-signifikant tilbagegang i antallet af særligt sårbare arter (”stjernearter”).
En inventering af Kongenshus i sommeren 2021 viser, sammen med tidligere kendte data, at der findes 35 rødlistede arter i Kongenshus Mindepark, heraf 15 knyttet til heder. Der er 46 rødlistede arter knyttet til hede i nærområdet af Kongenshus, som potentielt vil have gavn af en forvaltning, der fremmer en større variation af levesteder. De rødlistede arter er typisk knyttet til heder, moser, bart sand, lav vegetation, blomster, dødt ved og gødning.
Baseret på ovenstående anbefales en række målsætninger.
Målsætninger for levesteder:
Målsætninger for naturlige processer:
Anbefalinger til valg af virkemidler: