Aarhus Universitets segl

Grønlands Rødliste – 2007

Boertmann, D. 2008. Grønlands Rødliste – 2007. Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet, og Grønlands Hjemmestyre. 156 s.

 

Resumé

 

Status for i alt 115 arter/bestande af grønlandske dyr og planter er vurderet - 37 pattedyr, 65 fugle, 3 ferskvandsfi sk, 5 sommerfugle og 5 orkideer. Af demer 36 arter eller isolerede bestande enten uddøde, forsvundet fra Grønland eller i varierende grad truede og derfor opført på den grønlandske rødliste 2007. Antallet svarer til 34 % af det samlede antal arter og bestande der er vurderet.

 

De 115 arter/bestande er fordelt som følger: Én er uddød (EX), to er forsvundet (RE), seks er kritisk truede (CR), tre er moderat truede (EN), tolv er sårbare (VU) og tolv er næsten truede (NT), se Tabel 1. Fem arter/bestande er kategoriseret som med utilstrækkelige data (DD), se Tabel 2, og tolv har ikke kunnet vurderes (NA), se Tabel 4. Resten, dvs. i alt 62 arter/bestande, er vurderet som ikke truede (LC).

 

Rødlistevurderingerne er suppleret med en udpegning af nationale ansvarsarter, dvs. arter/bestande hvor Grønland huser > 20 % af den samlede bestand. I alt 29 af de vurderede arter/bestand er nationale ansvarsarter(Tabel 3).

 

Rødlistevurderingerne er foretaget efter de seneste retningslinier fra IUCN (2001, 2003), og udgangspunktet er 1850 (Se bilag 2 og Wind 2003).

 

Både arter, underarter og særskilte bestande er vurderet. Sidstnævnte er med, fordi der kan være tilfælde hvor genindvandring ikke er mulig hvis bestanden forsvinder. Pattedyr, fugle, ferskvandsfi sk, dagsommerfugle og orkideer blev udvalgt til vurdering, fordi der blandt disse grupper var et tilstrækkeligt vidensgrundlag, og fordi der især blandt fugle og pattedyr er arter med forvaltningsbehov.

 

Den uddøde (EX) bestand er det særlige nordøstgrønlandske rensdyr, der forsvandt omkring 1900, formentlig på grund af en periode med ustabile vinterforhold, hvorunder store områder blev overiset.

 

De forsvundne arter (RE) omfatter de to fuglearter, islandsk hvinand og sjagger, som ikke er observeret henholdsvis siden 1951 og 1990.

 

De kritisk truede (CR) arter er Nordvands-bestanden af hvalros, spættet sæl, Spitsbergen-bestanden af grønlandshval, nordkaper, hvidhval og den vestgrønlandske bestand af narhval. Flere af disse jages i Grønland i dag og jagten på dem vurderes som ikke-bæredygtig.

 

De moderat truede (EN) arter/bestande er den vestgrønlandske bestand af hvalros, grønlandsk blisgås og almindelig lomvie. De vestgrønlandske hvalrosser jages, og fangsten vurderes som ikke-bæredygtigt. Blisgåsen er i tilbagegang, dels på grund af jagt (især i Island) og sandsynligvis også på grund af konkurrence fra den voksende bestand af canadagås i Vestgrønland. Den almindelige lomvie er meget fåtallig, og bestanden er i tilbagegang.

 

De sårbare (VU) arter/bestande omfatter tre pattedyr, syv fugle, en ferskvandsfisk og en orkide. Pattedyrene er en isoleret bestand af rensdyr (Nuussuaq-bestanden), ulv og isbjørn. Rensdyret og ulven har meget små bestande, men isbjørnen er truet af en forventet reduktion i havisens udbredelse og kvalitet. Fuglene omfatter den vestgrønlandske bestand af ederfugl, polarlomvie, ride, ismåge, rosenmåge, hættemåge og havørn. Ederfugl og polarlomvie er i tilbagegang, og har været udsat for ikke-bæredygtig fangst. Ridebestanden har længe været i tilbagegang, sandsynligvis på grund af jagt i kombination med mere generelle oceanografi ske forhold. Ismåge er udsat for den samme trussel som isbjørnen, nemlig en reduktion af havisens udbredelse, og rosenmåge, hættemåge og havørn har meget små bestande i Grønland. Der findes kun én gydebestand af laks i Grønland, og den lille rhizom-gøgeurt kendes kun fra meget få lokaliteter.

 

De næsten truede (NT) arter/bestande omfatter den isolerede bestand af rensdyr i Inglefield Land, den nordøstgrønlandske bestand af hvalros og grønlandshvalerne i Davis Stræde/Baffin Bugt. Fuglene omfatter islom, strømand, havterne, lunde, hjejle, lille regnspove, den østatlantiske bestand af knortegås, jagtfalk og sabinemåge, alle bortset fra havternen med små bestande. Havternen har været i tilbagegang, delvis på grund af nu forbudt ægsamling.

 

 

 

Den grønlandske rødliste  i pdf-format (5,624 kB)