Klimatruslen er kommet øverst på den politiske dagsorden. Overalt i verden er mennesker i gang med projekter og politiske initiativer til at afværge de værste trusler. Samtidig er der gang i diskussionerne om, hvordan vi afbøder de ulykker, som vil komme under alle omstændigheder – og måske allerede er i gang – samt hvilke fordele, klimaændringerne også kan indebære. Alt dette kommer forfatterne rundt om i en ny bog fra DMU.
Af: Jens C. Pedersen
Klimatruslen er kommet øverst på den politiske dagsorden. Overalt i verden er mennesker i gang med projekter og politiske initiativer til at afværge de værste trusler. Samtidig er der gang i diskussionerne om, hvordan vi afbøder de ulykker, som vil komme under alle omstændigheder – og måske allerede er i gang – samt hvilke fordele, klimaændringerne også kan indebære. Alt dette kommer forfatterne rundt om i en ny bog fra Danmarks Miljøundersøgelser ved Aarhus Universitet.
”Vi er alle enige. Klimaforandringerne er reelle, og vi mennesker er hovedårsagen. Alligevel er det stadig de færreste, der til fulde forstår alvoren af denne trussel, og hvor overhængende den er (…) Jeg tror nu på, at vi står på randen af en katastrofe, hvis vi ikke handler.”
FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, Bali 2007
Den nye bog forsøger at rette op på det hul i vores viden som FN’s generalsekretær beskriver.
Bogen tager udgangspunkt i FN’s klimapanels seneste rapport som fastslår at de menneskeskabte klimaændringer er en realitet. Bogen består af 12 korte kapitler om forskellige aspekter af klimaproblematikken strækkende sig fra klimamodellerne til politiske udmeldinger om, hvad der skal gøres. Kapitlerne bærer følgende overskrifter:
1. Hvad sker der med Jordens klima i disse år og hvorfor?
2. Hvad fortæller iskerner om fortidens klima?
3. Hvad siger verdens mest avancerede klimamodeller om fremtiden?
4. Hvordan vil klimaændringerne påvirke Danmark?
5. Arktis opvarmes mest
6. De fattige bliver hårdt ramt
7. Hvad sker der med naturen når klimaet ændrer sig?
8. Hvad kan vi gøre for at mindske klimaændringerne, og hvad koster det?
9. Et CO2-neutralt Danmark
10. Sådan kan du mindske dit CO2-udslip
11. Hvordan tilpasser vi os klimaændringerne?
12. Danmarks klimaindsats nationalt og internationalt
Vi risikerer at iltsvind og fiskedød vil forekomme hyppigere i fremtiden.
Hertil kommer en række journalistiske artikler, debatindlæg og citater, som skal problematisere emnet.
Forfatterne er nogle af landets bedste specialister på de forskellige felter, herunder tre medlemmer af FN’s klimapanel, samt samfundsdebattører inklusive Klima- og Energiminister Connie Hedegaard.
Bogens primære målgruppe er gymnasieelever og folk med interesse for emnet. Den er skrevet, så den både kan bruges i den samfundsfaglige undervisning og i naturfag, idet de mest tekniske emner er trukket ud i bokse.
Seniorrådgiver, dr. scient. Hans Meltofte, tlf. 4630 1939, mel@dmu.dk
Klimaændringerne. Menneskehedens hidtil største udfordring. Hovedland 2008. Red. af Hans Meltofte. Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet. Med bidrag af Susanne Lilja Buchardt, Jens Hesselbjerg Christensen, Jes Fenger, Kirsten Halsnæs, Bodil Harder, Connie Hedegaard, Eigil Kaas, Nethe Veje Laursen, Henrik Lund, Hans Meltofte, Signe Normand, Jørgen E. Olesen, Liva Vrist Rønn, Flemming Skov og Jens-Christian Svenning. 152 sider, rigt illustreret. Pris kr 168,- Bestil | Hele bogen i pdf format (9 MB).
Årgang 12 nr. 18, 22. september 2008