Aarhus Universitets segl

Nr. 246: Miljømål for fytoplankton: Bestemmelse af kvælstofreduktioner til Vadehavet

Carstensen, J. 2008: Estimation of nutrient reductions to achieve phytoplankton ecological targets in the Wadden Sea. National Environmental Research Institute, University of Aarhus. 28 pp. Research Notes from NERI No. 246.

 

Sammenfatning

Det europæiske vandrammedirektiv har som mål at etablere god økologisk tilstand i alt overfladevand i Europa senest i 2015. Formålet med interkalibreringsprocessen er at harmonisere de økologiske miljømål mellem medlemslande, som har vandområder med sammenfaldende typologi. I den nordatlantiske geografiske interkalibreringsgruppe (NEA GIG) er 90% percentilen for klorofyl a (marts-september) udvalgt som indikator for det biologiske element fytoplankton. Der er fastlagt en værdi for denne indikator på 7,5 µg l-1 som grænsen mellem god og moderat økologisk tilstand i den danske del af Vadehavet. Formålet med denne rapport er at vurdere, om dette miljømål kan opfyldes med de nuværende tilførsler af kvælstof eller om der skal foretages yderligere reduktioner, både fra lokale kilder til vadehavet og fra Elben. I perioden 2001-2006 er 90% percentilen over 15 µg l-1 for alle de 3 dyb i vadehavet, beregnet ud fra overvågningsdata med målte klorofyl a niveauer. Miljømålet for fytoplankton er derfor ikke opfyldt på nuværende tidspunkt.

 

Relationer mellem koncentrationer af total kvælstof som funktion af tilførsler fra både lokale kilder, direkte atmosfærisk deposition og Elben er etableret i denne rapport for både det ydre og indre Vadehav. Disse relationer er koblet til relationer mellem total kvælstof og klorofyl (90% percentilen). På basis af disse kombinerede relationer er effekten af reducerede kvælstoftilførsler, fra både lokale kilder og Elben, beregnet for den valgte indikator. Det fastlagte miljømål for god økologisk tilstand kan sandsynligvis ikke opfyldes for nogen af de 3 Vadehavsdyb, selv med de mest drastiske reduktioner i kvælstoftilførslen, hvilket indbefatter en total afskæring af tilførslen fra lokale kilder. Dette betyder, at det fra interkalibreringsprocessen foreslåede miljømål for god økologisk tilstand formentlig ikke er velegnet til den danske del af Vadehavet.

 

Hele rapporten in pdf-format (1.579 kB)