Aarhus Universitets segl

Nr. 241: Påvirkning af miljøet fra bly-zink minen ved Mestervig, Østgrønland

Johansen, P., Asmund, G., Aastrup, P. & Tamstorf, M. 2008: Environmental Impact of the Lead-Zinc Mine at Mestervig, East Greenland. National Environmental Research Institute, University of Aarhus, Denmark. 30 s. - Arbejdsrapport fra DMU nr. 241.

 

Sammenfatning

Det danske selskab Nordisk Mineselskab drev en bly-zink mine ved Mestersvig i Østgrønland fra 1956 til 1963. Minedriften fandt sted under overfladen ca. 10 km inde i landet syd for Kong Oscars Fjord. Der blev brudt 554.000 tons malm og produceret 58.000 tons blykoncentrat og 75.000 tons zinkkoncentrat. En vej blev anlagt mellem minen og fjorden, hvorfra koncentraterne blev udskibet. Affaldet (tailings) fra det anlæg, der koncentrerede malmens indhold af bly og zink, blev udledt ved minen på en bjergskråning, hvorfra det meste er skredet ned i elven Tun-nelelv, som løber ud i Kong Oscars Fjord.

 

De første miljøundersøgelser ved Mestersvig blev udført i 1979. De viste, at der var høje koncentrationer af bly og zink i sedimenter fra Tunnelelv og i elvdeltaet ved Kong Oscars Fjord. Der blev også fundet høje koncentrationer af bly og zink (opløst og i form af partikler) i Tunnelelvs vand nedenfor minen. I lavplanter blev der fundet forhøjede værdier af bly og zink op til 10 km fra minen, hvilket viser, at der var sket spredning af bly og zink gennem luften. Den mest omfattende påvirkning fandtes i brunalger i tidevandszonen. Der fandtes forhøjede bly- og zinkværdier på en betydelig del af den sydlige kyststrækning af Kong Oscars Fjord. Tungmetalforureningen af fjorden stammer især fra tre områder: Fra den nordlige og sydlige del af Tunnelevls delta og fra havneområdet (Nyhavn), som ligger mellem elvdeltaerne. Forureningskilderne er tailings, som er transporteret af Tunnelelv, samt spild af bly- og zinkkoncentrat i kajområdet ved Nyhavn.

 

Der er udført yderligere undersøgelser af organismer fra området i 1985, 1991, 1996 og 2001, og de omfattede brunalger ved alle undersøgelser. I 1985 omfattede undersøgelserne også muslinger og i 1991 tillige fisk og sæler. Undersøgelserne har vist, at cadmium- og kobberværdierne ikke var forhøjet i marine organismer, og at zinkværdierne kun var forhøjet i brunalger. Derimod var blyværdierne forhøjet i adskillige arter, herunder 3 muslingearter og lever- og benvæv fra ulke. I sæler var der ikke højere tungmetalniveauer i Kong Oscars Fjord end i andre grønlandske områder.

 

Undersøgelser udført i 1985, 1986, 1991 og 2001 viste, at koncentratspild Nyhavn og transport af tailings med Tunnelelv havde medført en omfattende forurening af strandsand og marine sedimenter i den sydlige del af Kong Oscars Fjord.

 

Både bly- og zinkværdierne har været faldende siden 1979 i de undersøgte medier: sedimenter, brunalger og fisk. Men Kong Oscars Fjord må forventes at være påvirket af tungmetalforurening i mange år ud i fremtiden. Forureningsniveauerne må forventes kun at falde langsomt, efterhånden som de forurenede materialer (tailings og koncentrater) spredes mere og mere og blandes med eller dækkes af ikke-forurenet sediment. Derudover må bly- og zinkværdierne i det marine miljø forventes at variere med højere værdier efter perioder, hvor der sker erosion af forurenede områder, specielt ved kajen, efterfulgt af perioder uden erosion, hvor værdierne vil falde. 

 

Hele rapporten i pdf (2.201 kB)