Aarhus Universitets segl

Nr. 240: Effekter af klimaændringer på luftforurening

Hedegaard, G. B., 2007.  Arbejdsrapport fra DMU nr. 240. 107 s.

 

Sammenfatning

 

I denne rapport er fordelingen og niveauerne i atmosfæren for nogle udvalgte kemiske stoffer studeret under et fremtidigt ændret klima. Der er anvendt en koblet atmosfære-ocean generel cirkulationsmodel (ECHAM4-OPYC3) til at simulere en fremtidig meteorologisk situation for det 21. århundrede. Dette meteorologiscenarium er dernæst brugt som input til DMU’s kemiske transport model DEHM-REGINA, udviklet ved Afdeling for Atmosfærisk Miljø. Ændringer i atmosfærens kemiske sammensætning blev studeret repræsenterende tre udvalgte perioder (1990’erne, 2040’erne og 2090’erne). I disse simuleringer er de menneskeskabte emissioner fastholdt på et konstant 1990-niveau for at udskille og dernæst studere effekten af et ændret klima, hvorved 1990’erne blev brugt som kontrolperiode for modelsystemet.

 

Modelresultaterne er dels testet mod korresponderende simuleringer baseret på input fra meteorologimodellen MM5 og dels mod observationer fra det europæiske EMEP målenetværk. Testresultaterne viser, at de to måder at modellere på er lige gode med hensyn til forudsigelser af de generelle middelværdier og standard afvigelser ved sammenligner mellem målinger og modelforudsigelser. Konklusionen er, at det er videnskabeligt forsvarligt at køre en kemisk transportmodel (som DEHM-REGINA) baseret på meteorologidata fra en ”fri” kørsel af en klimamodel.

 

Den globale middeltemperatur i det 21. århundrede er forudsagt til at stige 3 °C i følge ECHAM4-OPYC3 simuleringerne af klimaets udvikling. Denne temperaturstigning har vist sig at spille en dominerende rolle med hensyn til effekter fra et ændret klima på luftforureningen. Som en konsekvens af temperaturstigning øges de stærkt temperaturafhængige naturlige emissioner af isopren betydeligt over land. Dette fører til en øget produktion af ozon og frie hydroxyl radikaler, som igen vil øge den kemiske produktionsrate. For eksempel indikerer disse modelstudier, at der vil være mere sulfat tilstede i en fremtidig atmosfære over de områder, som allerede er forurenet af svovldioxid og sulfat. Ændringen kan forklares med en øget omdannelse af svovldioxid til sulfat pga. tilstedeværelsen af flere hydroxyl radikaler.

 

Rapporten er baseret på et specialestudie udarbejdet i 2006 i samarbejde med Københavns Universitet, Danmarks Meteorologiske Institut og Danmarks Miljøundersøgelser.

 

Hele rapporten  i pdf-format (5.928 kB)