Aarhus Universitets segl

AR234: Overvågning af bæver Castor fiber i Danmark 2005

Berthelsen, J.P. & Madsen, A.B. 2006. 32 s.

 

Sammenfatning

 

Efter udsætningen af bævere i oktober 1999 på Klosterheden Statsskovdistrikt (KLS) er der udført undersøgelser og registreringer af naturforholdene i bævernes aktivitetsområder. Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) har varetaget den faglige koordinering og afrapportering af overvågningen af bæverne i perioden 1999-2003. I 2004 og 2005 blev den praktiske del af overvågningen foretaget af Klosterheden Statsskovdistrikt i samarbejde med DMU. På baggrund af KLS´s overvågnings- og bestandsdata har DMU foretaget afrapportering af bæverovervågningen for 2005. I årsrapporten 2005 opdateres status over bæverbestandens udbredelse, bestandstilvækst, trivsel og dødelighed.

 

Bæverbestandens størrelse og udbredelse

 

I 2005 udførtes der i april en total bæveroptælling i samtlige registrerede bæverterritorier ved hjælp af et stort antal frivillige observatører. Derudover har bæverobservationer foretaget af skovdistriktet samt lodsejere suppleret datagrundlaget for bestandsopgørelsen og kortlægningen af bævernes aktivitetsområder og spredning til nye lokaliteter. Langs utilgængelige vandløbsstrækninger anvendtes der kano til observation og registrering af bæveraktivitet. På baggrund af det faktisk observerede antal individer blev bæverbestanden 2005 opgjort til minimum 76 individer; heraf var der i alt 15 unger. I 2005 blev der registreret én død bæver. Der blev i 2005 i alt registreret otte bæverterritorier på KLS og ni bæverterritorier i oplandet, dvs. ét territorium mindre end det foregående år.

 

Beskrivelse af bæverterritorier

 

Den overordnede fordeling af bæverterritorier var status quo i 2005, men kerneområder inden for aktivitetsområderne havde ændret sig i flere tilfælde. Ved de bosteder, hvor bævere har været stedfaste gennem flere år, er der skabt opstemninger og bæverdamme, hvilket har betydet væsentlige ændringer af naturforholdene. Bæveraktivitet ved søer medfører ikke samme grad af forandringer, som det er tilfældet ved vandløbene.  

 

Påvirkninger af dyrkede arealer og kontakt til lodsejere

 

I løbet af 2005 førte distriktets personale tilsyn med samtlige registrerede bosteder og havde derudover kontakt til lodsejere, som havde bævere på deres ejendom. I de tilfælde, hvor lodsejere henvendte sig til SNS angående problemer, blev der afholdt besigtigelse på ejendommene og iværksat afværgeforanstaltninger i samråd med lodsejere. Der var i 2005 et stigende antal tilfælde, hvor distriktet måtte foretage afværgeforanstaltninger. Denne stigning skal vurderes på baggrund af en generel vækst i bæverbestanden og en udvidelse af udbredelsesområdet.

 

Information og formidling

 

I 2005 var der fortsat stor offentlig interesse for at opleve bævere og spor efter deres aktiviteter i naturen. Derfor blev der i lighed med tidligere år arrangeret forskellige typer af ekskursioner, som havde stor tilslutning. I løbet af året afvikledes der i alt 72 guidede ture med 2.064 deltagere, et mindre fald i forhold til det foregående år, hvor der blev registreret 2.518 ekskursionsdeltagere.

 

KLS formidler endvidere via Naturskolen guidede ture på distriktet. Igennem det seneste år har distriktet udviklet et nyt naturformidlingskoncept, hvori indgår en specialindrettet bus med forskellige virkemidler, bl.a. tele-tv. Bussen er indrettet til også at kunne betjene kørestolsbrugere. Ved den årlige bævertælling medvirker ud over distriktets personale bl.a. nabolodsejere, studerende, forskere, journalister m.fl. Udover at være et meget vigtigt element i den årlige bestandsopgørelse har sammenkomsten af frivillige observatører også en vigtig formidlingsmæssig betydning.

 

Hele rapporten i pdf-format (1.173 kB).