Aarhus Universitets segl

Nr. 222: Vurdering af konsekvenserne af indførelse af forskellige typer af miljøzoner i København

Arbejdsrapport fra DMU nr. 222: Vurdering af konsekvenserne af indførelse af forskellige typer af miljøzoner i København. Jensen, F.P., Berkowicz, R. & Fogh, C.L. 2005. 24 s.

 

Sammenfatning

Der er lavet beregninger for tre modeller for en miljøzone i København i et område svarende til det oprindeligt ansøgte af København og Frederiksberg Kommuner:

  1. Den oprindelige model i ansøgningen fra København (omtales som ’model 2’ i Justitsministeriets afgørelse), dvs. filtre på alle tunge køretøjer, der har EURO III motor eller ældre. EURO III motorer <st1:State w:st="on"><st1:place w:st="on">kan</st1:place></st1:State> sælges frem til den 1. oktober 2006.
  2. En model, hvor der stilles krav om filter på alle tunge køretøjer, der har EURO II motor eller ældre. EURO II motorer kunne sælges frem til den 1. oktober 2001.
  3. En model, hvor der stilles krav om filter på alle tunge køretøjer, der har EURO I motor eller ældre. EURO I motorer kunne sælges frem til den 1. oktober 1996.

 

Med hensyn til miljøeffekterne er der gennemført nye luftkvalitetsberegninger. Beregningerne er udført med emissionsfaktorer, der er verificeret gennem faktiske målinger af luftkvaliteten i København. Effekten af at lastbilerne med filter også vil køre en del i omegnen af zonen er også medtaget i beregningerne. Beregninger er udført i følgende trin:

  • Den samlede reduktion i udslippet af partikler i zonen er beregnet.
  • Ved hjælp af meteorologiske spredningsmodeller er faldet i koncentration af partikler efter vægt og antal beregnet.
  • På baggrund af reduktionen i PM2,5 er de positive helbredseffekter beregnet.
  • Helbredseffekterne er værdisat efter de almindelige samfundsøkonomiske beregningsmetoder.

 

Omkostningerne er blevet vurderet ud fra de ændringer, der forventes at ske i vognparken frem til 2007, hvor en miljøzone forventes at kunne træde i kraft. Et tidligere udkast af rapporten har været sendt til Dansk Transport og Logistik, DTL. Der gennemført en række ændringer på baggrund af disse kommentarerne. I andre tilfælde er DTLs bemærkninger indarbejdet i teksten. Den vigtigste kommentar fra DTL er, at de fandt tallet på 8.000 køretøjer, der bliver berørt af miljøzonen, for lavt. Der er derfor også medtaget en beregning for 12.000 køretøjer i den nuværende rapport.

 

Det bemærkes, at helbredseffekterne af ultrafine partikler ikke er medregnet, da der endnu ikke findes robuste dosis-response sammenhænge for disse partikler. Desuden er de positive helbredseffekter uden for zonen ikke medregnet. Dette er især vigtigt, hvis et stort antal køretøjer får påmonteret filter.

 

De beregnede omkostninger for den oprindeligt ansøgte miljøzone er lavere her end tidligere vurderet, især hvis man lægger til grund det lave estimat på 8.000 køretøjer, som vil blive berørt af miljøzonen. Dette tal reduceres yderligere, da en del af de berørte køretøjer er HT-busser, der allerede har monteret et filter. Desuden betyder fremskrivningen af beregningerne til 2007 at en del køretøjer til den tid vil opfylde EURO IV normen, som var undtaget filterkravet i den reviderede ansøgning fra Københavns Kommune. En opdatering af filterpriser baseret på erfaringer fra tilskudsordningen for partikelfilter betyder en lille stigning på ca. 10% i omkostningerne i forhold til estimatet i de tidligere beregninger.

 

Omkostningerne ved de to nye scenarier er naturligvis lavere, da der er tale om færre køretøjer der skal have monteret et filter.

 

Resultatet viser, at de alternative scenarier også har en betydelig miljøeffekt. Scenario 2 har mellem 63 og 66% (hhv. for PM2,5 og antal partikler) af effekten af den oprindelige model, mens omkostninger er 54%. For scenario 3 er effekter hhv. 35 og 41%, mens omkostningerne er 25%. Den bedre omkostningseffektivtet af de mindre ambitiøse scenarier skyldes, at de ældste lastbiler forurener mere end de nyere.

 

Den miljøøkonomiske opgørelse af gevinsterne er også nye i forhold til dem, der hidtil har været anvendt til at vurdere en miljøzone i København. De medtager kun helbredseffekter vurderet ud fra PM2,5, idet der p.t. ikke findes pålidelige data for gevinster ved reduktion af antal partikler.


Resultaterne af denne vurdering af de forskellige effekter om omkostning er sammenfattet i nedenstående Tabel , hvor den højeste og laveste vurdering af omkostninger er medtaget for hvert scenarie.

 

 

Tabel: Resumé af beregnede reduktion, omkostninger og helbredsmæssige gevinster.

 

Gennemsnitlige reduktioner i miljøzonen

Alle beløb i mio. kr. pr. år

 

PM2.5(µg/m3)

%

ToN(N/cm3)

%

Min.omk.(6 år-8.000 køretøjer)

Max.omk.(3 år-12.000 køretøjer)

Gevinst

Scenario 1

0,126

100

808

100

66

163

160

Scenario 2

0,079

63

533

66

36

88

101

Scenario 3

0,044

35

329

41

16

39

56

 


Hele rapporten i pdf format (657 kB).