Arbejdsrapport fra DMU nr. 212. Dioxin, PAH og partikler fra brændeovne. Glasius, M., Vikelsøe, J., Bossi, R., Andersen, H.V., Holst, J., Johansen, E. & Schleicher, O. 2005. 27 s.
Sammenfatning
Rapporten omhandler resultater fra projekterne "Dioxin fra brændeovne" og "PAH-emissioner fra brændeovne". Projekterne er udført i samarbejde mellem Danmarks Miljøundersøgelser, Afdeling for Atmosfærisk Miljø (ATMI) og FORCE Technology for Miljøstyrelsen. Formålet med projekterne har været at estimere udslippet af dioxin, PAH og partikler fra brændeovne ved feltmålinger under realistiske forhold, samt at verificere resultaterne ved måling af dioxin i luft i samme brændeovnskvarter. Desuden korreleres resultater for udslip og luft med meteorologiske data for at estimere det samlede udslip fra kvarteret (ikke indeholdt i denne rapport).
Baggrunden for projekterne er bl.a. at efterhånden som udslippet af dioxin fra affaldsforbrænding bliver mindre pga. installation af røggasrensning, bliver betydningen af andre kilder relativt større. Hertil kommer, at det samlede udslip fra andre kilder er steget i løbet af de senere år, specielt brændeovne har været i fokus. Tidligere undersøgelser viser, at emissionen af dioxin er meget større når der fyres med imprægneret træ i forhold til fyring med rent træ. Dette er en alvorlig kilde til usikkerhed pga. manglende viden omkring ulovlig brug af imprægneret træ som brændsel. Målinger i udeluft har tidligere vist forhøjede PAH- og partikelniveauer i et brændeovnskvarter i Gundsømagle. Specielt på dage og aftener med koldt og vindstille vejr kunne der observeres lokale udslip af partikler, som ikke syntes at stamme fra trafik, men fra lokale brændeovne.
I dette projekt er der udtaget 12 røggasprøver direkte i afkastet fra private brændeovne eller –fyr i Gundsømagle. Disse prøver er blevet analyseret for PCDD/F (dioxin), PAH (polycykliske aromatiske hydrocarboner) og partikelmasse. Desuden er der gennemført luftmålinger hver måned siden august 2003 af PCDD/F i det samme område.
Der ses store variationer i emissionerne hvilket både skyldes ovntyper, brænde og brugernes fyringsvaner, selvom sammenhængen er uklar. I undersøgelsen er det største udslip af dioxin 59 gange højere (pr. kg. træ) end det laveste. For partikler er forskellen 26 gange og for PAH 18 gange. Der er en tendens til at nyere brændeovne har et lavere udslip af dioxin og PAH end ældre ovne, mens billedet er mere uklart for partikler. Der ses ingen klar sammenhæng mellem udslip af dioxin (PCDD/F) og partikler og mellem dioxin og PAH, hvilket formodentlig skyldes forskelle i dannelsesprocesser. Der er derimod en sammenhæng mellem udslip af PAH og partikler. Dette skyldes bl.a. at de samme forbrændingsforhold med f.eks. lav lufttilførsel giver øget dannelse at både partikler og PAH, men mindre dioxin.
De nuværende målinger på private brændeovne er lidt højere end tidligere laboratorie-undersøgelser af dioxinudslip, med der er dog rimeligt god overensstemmelse. De målte dioxin koncentrationer i luft ligger inden for hvad der ved en grov overslagsberegning kan forventes ud fra udslippene. Udfra resultaterne kan det beregnes at der på landsplan emitteres 2-4 (mest sandsynligt 3,6) g I-TEQ/år fra brændeovne. I-TEQ er internationale toksicitetsækvivalenter hvor giftigheden (toksiciteten) af ethvert enkeltstof (congener) er beregnet i forhold til det giftigste enkeltstof, 2,3,7,8-TCDD, Seveso-dioxin. Dette er højere end tidligere estimater udfra laboratorieundersøgelser, hvilket bl.a. skyldes af forbruget af brænde er steget.
Der gennemføres en opfølgende og større undersøgelse af dioxin, partikler og PAH fra brændeovne i 2005.
Hele rapporten i pdf format (308 kB).