Aarhus Universitets segl

Nr. 251: Overvågning af ynglefugle i Vejlerne 2008

Nielsen, H.H. & Kjeldsen, J.P. 2009: Overvågning af ynglefugle i Vejlerne 2008. Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet. 34 s. – Arbejdsrapport fra DMU nr. 251

 

Sammenfatning

 

Aage V. Jensen Naturfond og DMU indgik i begyndelsen af 2007 en samarbejdsaftale om overvågning af ynglefugle i Vejlerne og på Harboøre og Agger Tanger samt trækfugle i Vejlerne. Konsulentfirmaet ornit.dk fik til opgave at gennemføre den praktiske del af overvågningen. Denne rapport præsenterer resultaterne af overvågningen af ynglefugle i Vejlerne i 2008.

 

Formålet med ynglefugleovervågningen i Vejlerne er at bidrage til NOVANA-overvågningen af ynglefugle. Denne overvågning sigter i første række på at opfylde Danmarks forpligtelser i forhold til EF-fuglebeskyttelsesdirektivet. Metoderne til overvågningen er fastlagt i tekniske anvisninger.

 

NOVANA-overvågningen af ynglefugle var i 2008 koncentreret om bl.a. rørdrum, sortterne og plettet rørvagtel.

 

Der blev kortlagt 170 territorier af rørdrum, hvilket er en fremgang i forhold til de foregående tre år. Sortternerne havde svært ved at etablere sig på grund af tilgroning på ynglepladserne. Fuglene gjorde to forsøg uden at det lykkedes at få unger på vingerne. Bestanden blev opgjort til 29-40 par. Plettet rørvagtel havde med blot fem registrerede fugle en af de dårligste ynglesæsoner nogensinde.

 

Overvågning af trækfugle i Vejlerne indgår i NOVANA-databasen direkte og vil ikke blive præsenteret i en egentlig rapport.

 

Hele rapporten  i pdf format (3.8 MB).