Ulven fra Thy: Krævende analyser bag DNA-match
En ny metode baseret på information fra tusindvis af gener fra hunderacer (en såkaldt hunde-SNP-chip) og DNA-materiale fra hybrider af hunde og ulve, tyske og polske ulve samt italienske hunde ligger til grund for, at seniorforsker Liselotte Wesley Andersen, Aarhus Universitet, præcist kan sige, at det var en tysk ulv, der blev fundet død i Hanstholm Reservat den 16. november 2012.
I samarbejde med Aarhus-virksomheden AROS Applied Biotechnology har Liselotte Wesley Andersen i de seneste uger fremskaffet den såkaldte hunde SNP-chip med de nødvendige genetiske data fra USA og suppleret det med genetisk data fra tyske ulve. Virksomheden har udført de nødvendige DNA-test af væv fra ulven i Danmark og fra tyske ulve, der er doneret af dr. Carsten Nowak, Senckenberg Forschungsinstitut und Naturmuseum Frankfurt, Tyskland, til analysen.
Resten af datasættet på de polske ulve og italienske hunde og hybrider mellem ulv og hund stammer fra et studie udført af professor Cino Pertoldi og samarbejdspartnere, Aalborg Universitet. Tilsammen udgør de det genetiske datasæt, der ligger til grund for Liselotte Wesley Andersens undersøgelse af ulvens herkomst. Resultatet af analysen blev fredag offentliggjort af Naturstyrelsen.
”Det har selvfølgelig været tidskrævende at få hunde SNP-chippen hjem fra USA og få indsamlet det genetiske materiale fra ulve, hunde og krydsninger af ulve og hunde, som var nødvendigt for at nå frem til et præcist resultat. Samtidig har vi anvendt en ny metode, hvor der analyseres på en meget høj opløselighed af de enkelte racers og arters arvemasse, deres genomer, hvilket giver et klart og præcist resultat. Metoden har betydet, at vi kan sige, at der er tale om ulv fra den tyske ulvestamme,” siger Liselotte Wesley Andersen.
Det er ingen nem sag for genetikere at skelne mellem hund og ulv. Ulv anses for at være domesticeret af mennesker inden for de seneste 32.000 år og har i disse årtusinder gennem krydsninger udspaltet sig i mange hunderacer, hvoraf nogle fortsat genetisk er stærkt beslægtede med ulv, andre i væsentlig mindre omfang.
Kontakt: Seniorforsker Liselotte Wesley Andersen, tlf. 8715 8842, lwa@dmu.dk
DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi
Institut for Bioscience, Aarhus Universitet
//Aarhus-virksomheden AROS Applied Biotechnology har i over 10 år leveret genomiske analyser til medicinalindustrien og forskningsinstitutter i hele verden.