Procedurer for biologiske observatører på seismik-skibe
Alle seismiske fartøjer, der opererer i Grønland, skal have biologiske observatører om bord. Disse skal dels holde udkig efter havpattedyr i forbindelse med opstart og operation af de seismiske lydkilder (og i visse situationer stoppe seismikken), dels foretage systematiske tællinger af havfugle og havpattedyr med henblik på at tilvejebringe tætheds- og fordelingsdata til understøttelse af rådgivning og forskning.
Rapporten “Manual for seabird and marine mammal survey on seismic vessels in Greenland. 3rd revised edition. May 2012”, der offentliggøres af DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, beskriver den survey- og dataregistreringsprocedure, som observatørerne skal følge, når de foretager de systematiske tællinger af havfugle og havpattedyr.
DCE har på vegne af Råstofdirektoratet under Grønlands Selvstyre gennem en årrække modtaget og oparbejdet disse data, og rapporten er gradvist blevet til med henblik på at højne datakvaliteten.
En upubliceret manual er således hvert år blevet distribueret til de biologiske observatører på seismik-skibene, og efter feltsæsonen er denne blevet revideret ud fra tilbagemeldinger fra observatørerne og erfaringer gjort under databehandlingen.
Procedurerne ligger nu så fast, og de modtagne data er af så god en kvalitet, at DCE har valgt at publicere manualen som en egentlig rapport.
Kontakt: Akademisk medarbejder Kasper Lambert Johansen, tlf. +45 8715 8679, kalj@dmu.dk
Manual for seabird and marine mammal survey on seismic vessels in Greenland. 3rd revised edition. May 2012. Johansen, K.L., Boertmann, D., Mosbech A. & Hansen, T.B. 2012. Aarhus University, DCE – Danish Centre for Environment and Energy, 74 pp. Scientific report from DCE – Danish Centre for Environment and Energy No. 38
Summary Full report in PDF (3,4 MB)